Kattungar

Kastrera bebisar???

2015-09-30 19:37 #0 av: trapstile

Jag har en fin britthane som går i avel och jag lånar gärna ut honom. Men fick problem med en uppfödare vars hona varit på parning hos oss. Honan fick fem kattungar och en med missbildning som behövdes tas bort.  Till min stora fasa skrev hon till mig att hon kommer att kastrera kattungarna innan försäljning. Trodde aldrig att sådant får förekomma i Sverige. Men fick veta att det är mer vanligt än man tror.

Nu undrar jag om det är fler som tycker det är ok eller inte ok att kastrera rasrena kattungar under fem månaders ålder?? 

Anmäl
2015-09-30 19:45 #1 av: LinaLj

Jag anser att det är det absolut bästa man kan göra. Ska katten inte gå vidare i avel så bör den kastreras vid 14 v. De veterinärstudier som jag har läst i ämnet listar en lång rad med fördelar att kastrera tidigt och absolut innan könsmognad. Bland de största fördelarna är att katten slipper gå igenom först ett tillflöde av hormoner och sedan ett tillbakadrag på samma hormoner (det vill säga de slipper gå igenom tonåren och sedan en månad senare klimakteriet), det verkar som att de yngre katter läker fortare och verkar få mindre komplikationer.

Jag tycker att honans ägare är väl insatt i den senaste forskningen och har turen att ha en veterinär som också är det. All heder åt dem båda.

Anmäl
2015-09-30 19:47 #2 av: LaSadie

Man får kastrera kattungar så länge de uppfyller kraven som veterinärerna sätter som tex över ett kilo. Dock så kastrera inte alla veterinärer unga katter utan många vill vänta till sex månader eller den gamla sägen att katter ska ha en kull innan kastrering. Men vissa veterinärer är pålästa och kan kastrera tidigt.

Som hankattsägare kan du inte påverka så mycket så länge det inte skrivs in i parningsavtalet.

Som uppfödare så skulle jag gärna kastrera kattungar som jag vet inte ska gå i avel. Det besparar både mig och den nya ägaren massa merjobb när det väl är dags, samt att man minskar risken för BYB

Anmäl
2015-09-30 20:28 #3 av: trapstile

I detta fall var rädslan inte befogad till att kastrera bebisarna. Det är i sverige fortfarande svårt att få veterinärer att kastrera så unga djur. Det är ju ett stort ingrepp för honorna samt för de hanar som testiklarna inte vandrat ner.

Självklart har jag detta inskrivet nu. Men alla ni andra kan få trixa och fixa med era bebisar hur ni vill. Som sagt jag är emot detta vid rasena katter med kontrollerad avel. Dock har jag jobbat på  katthem som voluntär regelbundet i fyra månader och sett vilken hemsk inavel och missbildningar detta kan leda till. Usch. Där kan jag tycka det är nödvändigt. Men en liten hona på fyra månader som blev kastrerad höll på att duka under. 

Detta bär man med sig...

Anmäl
2015-09-30 20:38 #4 av: LinaLj

#3 Har du några vetenskaplig belägg för att det skulle vara värre att kastrera unga djur? För som jag skrev ovan, alla studier i ämnet som jag har läst har tvärt om visat på övervägande positiva resultat.

Visst är det tragiskt att den lilla 4 månaders ungen höll på att inte klara sig, men jag har personligen mist två fullvuxna katter vid kastrering. Det går helt enkelt inte att få fram stabila underlag från personliga erfarenheter.

Anmäl
2015-09-30 20:55 #5 av: LaSadie

När man söver en människa eller djur så innebär det risker, ung som gammal.

Anmäl
2015-09-30 21:03 #6 av: trapstile

Jo, självklart.

Men om det nu vore så bra och ok att göra det så skulle jordbruksverket ha godkänt detta samt alla veterinärer göra det. Men så är det inte. Det är lite svårt att hitta veterinärer som utför det. För även där har det åsikter om detta.

Anmäl
2015-10-01 23:17 #7 av: VoxBauers

http://katter.ifokus.se/articles/4d714562b9cb46222d059b47-tidig-kastrering

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.