Allmänt kattprat

Namninsamling: "Döda inte katter för skattepengar"

2013-08-23 20:07 #0 av: [Kavring]

Det finns en namninsamling på gång via Hittekatter iFokus, om ni håller med inläggets rubrik (dvs att ni inte vill vara med som skattebetalare o betala för att döda hittekatter).
Tusentals fullt friska djur riskerar varje år att bli avlivade utan någon speciell anledning.

Är du emot detta meningslösa dödande? Snälla, skriv under.

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Skriv under innan 1a september.
NYTT: namninsamlingen kommer att pågå till och med årsskiftet åtminstone!
Sprid budskapet & skriv under!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-24 17:00 #1 av: kitte

Har redan skrivit på.

Anmäl
2013-08-24 23:44 #2 av: [Kavring]

#1 Åh, vad bra!Förlägen

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-25 17:15 #3 av: Lena

Tusen Tack Hjärta till alla som stödjer namninsamlingen!

Just nu är det "bara" 96 namn kvar till 8000 på listan. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-28 01:01 #4 av: carlas

Över 8000 namn nu, för katters rätt att leva - ett värdigt liv! Hjärta

Ofta är det uppgivenhet verkar det som, när man inte vill vara med och bidra till att ändra status quo. Och den uppgivenheten grundar sig på okunskap. (I vissa fall är det ointresse, och ibland illvilja, men det räknar vi inte med på djursajter.)

Ge inte upp! Om du inte kan hjälpa på eget vis, praktiskt el ekonomiskt, så stöd dom som kan och vill!

Skriv på och sprid namninsamlingen, ngr dgr kvar nu! Hjälp till att göra skillnad Blomma

Anmäl
2013-08-28 22:46 #5 av: [Kavring]

Ni som ej skrivit på: snälla gör det! Din underskrift gör skillnad!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-30 18:54 #6 av: Lena

Livsviktigt inför HITTEKATTENS DAG 1/9! Skriv under och dela till så många som möjligt! 8201 namn kan bli ännu flera!
http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-30 21:19 #7 av: jossan84


Är det där verkligen sant? Alla katter som omhändertas av LST undersöks självklart av veterinär. Veterinären gör en bedömning och är den i så pass dåligt skick så avlivas den, efter att ha fått ett godkännande från en länsveterinär på LST. Det finns undantagsfall där katter avlivats omedelbart på plats, med det är ju i så fall för att det helt enkelt varit nödvändigt.

Normalt avlivas inte friska katter men det kanske är möjligt att man på vissa platser varit tvungen att göra det för att det helt enkelt inte funnits plats på katthem eller liknande. Men då kan ju alla som skriver under detta berätta vad man ska göra av dem istället? Släppa ut dem?

 

Anmäl
2013-08-30 22:59 #8 av: Lena

#7 Måste tyvärr göra dig besviken, det går inte alls till så där fint som du tror. Vi vet då vi djupdykt i många olika fall från verkligheten. Vi sitter naturligtvis inte och ljuger när vi berättar hur det är. Kan dock förstå att många tycker att det är för tufft att ta in hur det ser ut i den skrala verkligheten. 

Du skriver att alla katter självklart undersöks av veterinär. Det är inte alls säkert. Vi vet fall där skytt skjutit utan att så har skett. (Det hände t.ex i fallet med Backakatterna). När katterna undersöks är det aldrig Länssveterinären som gör den undersökningen. De utfärdar sina "dödsdomar" utan att ha sett katterna. Ofta på hörsägen av t.ex folk i grannskapet, på djurskyddsinspektörernas observationar av några katter etc. De kan t.ex. fatta avlivningsbeslut på en hel koloni utan att veta hur många katter det rör sig om. När katterna sedan fångas in kan de ibland ompröva beslutet om någon katt blir bedömd som mindre skygg än de andra. Men även den katten kan sedan bli avlivad om den inte får hem inom 14 dagar. 

Den som bedömer katterna är den veterinär och personalen på det det djurpensionat som Polisen har avtal med. Länsstyrelsen fattar beslut som Polisen sedan verkställer. Länsstyrelsen väljer varken djurpensionat eller veterinär. 

Du skriver att friska katter normalt inte avlivas. Där har du fel, det görs hela tiden. En skygg katt är enligt vår uppfattning inte sjuk, så gott som alla katter som visar ett skyggt beteende blir avlivade. Och som jag skrev ovan blir även tama katter ofta avlivande om de inte får hem inom 14 dagar. Alla som arbetar med att omplacera katter vet att man i regel behöver längre tid än 2 veckor. Särskilt om det ska bli en hållbar och bra lösning för katten. 

Du skriver följande: "Men då kan ju alla som skriver under detta berätta vad man ska göra av dem istället?"

Jossan det finns mycket man kan göra istället för att avliva katter på löpande band. Som det är nu får de katter som myndigheten bedömer skygga inte ens chansen att leva vidare även om det finns väntande hem till dem. De skattemedel  (det handlar om stora pengar) som djurpensionat får för att fånga in, stalla upp och sedan avliva katterna kan istället användas för att ge katterna plats på katthem och jourhem, till förebyggande insatser som kastrering och information. Man kan arbeta med TNR projekt och mycket annat. Allra viktigast kommer alltid bli att få kattägare att ta ett bättre ansvar för sina katter, där kastrering av alla huskatter är A & O.  

Här kan du läsa en fallstudie från våren 2013: Vargöns Katter. En bister historia över hur det kan gå till. 

Lägger även in en annan text som ger svar på olika frågor runt namninsamlingen: 

Jag är en av dem som ligger bakom namninsamlingen. Anledning till att vi startat uppropet är den goda insyn vi skaffat oss i hur det fungerar med det Svenska Djurskyddet i praktiken. 

Vi är ett gäng som djupdykt i olika djurskyddsärenden under ett antal år. Detta parallellt med att vi på olika sätt arbetar med målgruppen hemlösa katter i praktiken. Min egen roll är att vara lite av en spindel i nätet där Hittekatter iFokus fungerar som ett nätverk. Vi jobbar även en hel del via facebook. 

Syftet är att förbättra situationen vad gäller hemlösa katter, höja statusen för katter över lag samt få kattägare att ta ett bättre ansvar. När det gäller hemlösa katter ligger Sverige inte vidare långt framme. Andra länder har kommit betydligt längre. USA ligger i täten vad gäller forskningen. Även många andra länder i Europa ligger långt före. T.ex. Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, England. Även Norge i vissa delar. 

TNR (Trap-Neuter-Return) och är en mycket effektiv metod när det gäller att stabilisera kattkolonier. Metoden är mycket välprövad och startade på 70 talet i England. Nu praktiseras den över hela världen både i varma och kalla klimat. Metoden bygger på kattens egna behov och har visat sig långt mer effektiv än de massavskjutningar (avlivningar) som praktiseras i Sverige. Trots vetenskapliga bevis är de svenska myndigheterna kallsinnigt inställda och vill istället fortsätta massavlivningarna. 

I Sverige är det ideella sektorn som till 99% tar hand om hemlösa katter. Det är därför inte så konstigt att det är där erfarenheterna och kunskaperna finns om hur hemlösa katter fungerar och hur de bör hanteras. Våra myndigheter däremot har tyvärr en förlegad syn som bygger på okunskap och missuppfattning av forskning mm. (Hur vet vi det undrar ni säkert. Jo vi har själva varit i kontakt med de forskare som Länsstyrelsen hänvisat till och fått det bekräftat direkt från forskarna själva). 

Av dem som varit tveksamma och inte velat skriva under har det varit argument som "vem ska ta hand om alla dessa katter?", "det måste ställas högre krav på ägarna istället",  "en död katt lider inte"  "vem ska betala?" "Det är djurplågeri att ha vilda katter instängda"etc. 

Svar på vanliga frågor vi får:

1. Vem ska ta hand om alla dessa katter? Det har inte handlat om vem som ska ta hand om dessa katter. Det har istället handlar om att myndigheterna (Länsstyrelsen) inte tillåtit någon att ta hand om katterna. I ett fall under våren (Vargön) fanns väntande hem till alla katter som omhändertagits på beslut av Länsstyrelsen. 19 katter av 21 möjliga avlivades trots detta. Detta sedan de infångats och hållits i förvar på ett hundpensionat och befunnits ha ett vilt lynne av en veterinär som mest sysslar med hundar. 

2. Vem ska betala? Du betalar redan idag för omhändertagandet, uppstallningen och avlivningen via din skattsedel. Det som görs av Länsstyrelsen och Polisen (som i sin tur upphandlar aktörer som ska ta hand om infångandet av katterna, avlivningen, uppstallningen och bedömningen) kostar enormt mycket pengar. De som får dessa avtal tjänar en rejäl hacka på det. Detta medan katthemmen och andra privatpersoner som arbetar med hemlösa katter gör det ideellt (gratis för dig som skattebetalare).

3. Det är djurplågeri att ha "vilda" katter instängda! Det går inte att uttala sig generellt på det sättet att katter som går ute per automatik skulle må dåligt av att bli omhändertagna av ett katthem eller privatperson. Hemlösa katter kan uppvisa ett skyggt beteende när de går ute - vilket är en överlevnadsstrategi - men tina upp efter kort tid inne i tryggheten och bli riktiga kelgrisar. Andra katter är mer reserverade och behöver längre tid på sig medan vissa aldrig kommer att bli socialiserade. (I sistnämnda fallet passar TNR bättre).  Hur som haver behöver inte katter stressas om den som tar hand om dem har kunskaper och erfarenheter i hur skygga katter ska hanteras. Precis som med mycket annat handlar det om individperspektivet. Det går att minimera stressen med rätt miljö och hantering. 

4. En död katt lider inte!  Det här uttrycket brukar vi som arbetar hem hemlösa katter få höra ganska ofta. Vet inte vad de som säger det menar egentligen? Döden är definitiv. Den som är död upplever ingenting längre. Det gäller alla aspekter av livet och alla former av liv. När en katt är sjuk och inget mera går att göra kan uttrycket vara berättigat. Men att använde det preventivt för att förhindra framtida former av lidande har jag svårt att ta till mig. Jag anser att det finns bättre vägar att gå. Katter som hamnar i Länsstyrelsens "våld" får i regel utstå en rejäl portion lidande innan kulan viner eller sprutan ges. (Därför borde den som anser att katter inte ska lida innan de dör skriva på namninsamlingen). 

5. Det måste ställas högre krav på ägarna istället! De katter som finns därute har inga ägare. (Om det nu inte är en bortsprungen katt som det går att knyta till en ägare = katten är ID-märkt). De är alla produkten av bristande ägaransvar bakåt i tiden. Med andra ord finns det inga ägare att ställa krav på, därför fallet argumentet platt till marken. Däremot måste det ställas högre krav på dem som är kattägare här och nu och som tänker blir det framöver. Förslaget till ny djurskyddslag vill ju införa obligatorisk ID-märkning för alla katter samt kastrering av alla katter som inte ska användas för avel. Om så sker - vilket vi hoppas - kommer påfyllningen av nya hemlösa katter att avta. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-30 23:00 #9 av: carlas

#7 Ja jossan "det där" är verkligen sant, dessvärre. Det bästa jag kan göra är att hänvisa till svar som redan givits. Här t ex: 

...

Tillägg, medan jag sökte upp länk hann #8 svara. Det var just detta jag avsåg. Jag BER, läs #8 - alla Brustet hjärta

Anmäl
2013-08-31 11:27 #10 av: Lena

Blev igår intervjuad av en journalist på SVT Västnytt som hade uppmärksammat Namninsamlingen. Idag är det en artikel om det påSVT Västnytts hemsida. Läs Här!

Tyvärr blev det fel i antalet hemlösa katter. Journalisten missade att antalet hemlösa är så stort som det faktiskt är. Nu blev 100.000 tals några hundra. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-31 13:08 #11 av: Maria P.

#7 Ja, det är sant. Det är som #8 skrev.

Anmäl
2013-08-31 13:08 #12 av: Lena

#10 Nu är artikeln redigerad så att antalet stämmer! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-31 17:41 #13 av: [Kavring]

#12 Skönt att höra! Så fruktansvärt missvisande annars... Förskräckt

och till er som läser detta SKRIV PÅ! Får idé

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-31 19:18 #14 av: jossan84

#8

Jag skulle förstås helst av allt också vilja se att alla hemlösa katter kunde få hem. Men det handlar om så många tusentals. På sikt är förstås den bästa lösningen att arbeta förebyggande för att katter inte ska bli hemlösa, men de tusentals som är hemlösa idag?

Det finns inte plats för alla. Har själv jobbat både på länsstyrelsen, på katthem och haft katt hela livet. På länsstyrelsen satt jag och skrev beslut efter beslut om omhändertaganden och avlivningar. De som avlivades då var katter som var svårt skadade, undernärda eller sjuka. På katthemmet var det konstant fullt och man skrek efter jourhem, men det fanns inte tillräckligt så man prioriterade kattungar och fick strunta i en hel del, tyvärr. Många av platserna togs upp av katter som var så skygga att de satt inne i sin grotta och fräste bara man gick förbi. Jag kan ärligt säga att jag hellre hade sett av dessa fick somna in och ge plats åt någon med större chans för ett tryggt liv.

Jag vill självklart inte se någon katt dö, men att välja mellan att avliva eller låta frysa eller svälta ihjäl är för mig inte svårt. Att arbeta förebyggande, absolut. Men att placera ut alla dagens hemlösa katter i hem idag funkar inte. Man avlivar inte "utan någon speciell anledning" utan för att det inte finns resurser att göra på något annat sätt. Ibland har man sån tur att det finns plats för hela kolonier som placeras ut på olika hem men skattebetalarna vill inte betala för att katterna ska få hem.

Så om alla katter som inte får det, får en veterinärbedömning. Vad ska man gör med dem sen, när det inte finns plats för dem någonstans?


 

Anmäl
2013-08-31 20:21 #15 av: [Kavring]

#14 förstår vad du försöker säga, och jag respekterar din åsikt. Du är inte tvingad att skriva på om du inte håller med.
Min formulering "utan speciell anledning" är det bara jag som använt, inte de som skapat listan (kan vara bra att klargöra detta).

Namninsamlingen handlar om att man vill ändra det rådande läget. Att pengar som används för att döda katter istället skall användas till att låta dessa leva.
Du skriver att skattebetalare inte vill betala för att katterna ska få hem - men jag är ju bl.a skattebetalare?! Jag vill att katter ska få ett hem istället för en grav! Det är tusentals andra som håller med mig om detta - jag som skattebetalare vill INTE att katter avlivas utan att de ha fått en ordentlig chans. :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-31 21:21 #16 av: Lena

#14 Vet inte vilken Lst du arbetade under? Har förstått att det kan skilja en del mellan de olika Lst hur de arbetar och vilket samarbete de har med ideella aktörer. Tyvärr är det inte många som ser katthemmen som resurser så som vi tycker borde vara självklart. 

"Man avlivar inte "utan någon speciell anledning" utan för att det inte finns resurser att göra på något annat sätt".

Det där stämmer faktiskt inte alls Jossan. Inte i det fall vi känner till i alla fall. Man lägger ju istället pengarna på helt fel saker. Ideell verksamhet kostar ju inte skattebetalarna något alls så om man blev bättre på samarbete så skulle det blir en lönsam affär. Det som kostar är nuvarande ordning med uppstallning på djurpensionat och allt som dör tillkommer. Man avlivar katter även om de är vad mydigheten kallar omplaceringsbara redan efter 14 dagar. Skygga katter får inte omplaceras även när det finns hem. Det förbjuder man. 

Sedan finns TNR-metoden. Det får du inte glömma bort. Tyvärr ratas den av svenska myndigheter trots att den är så framgångsrik. Av någon slags princip som det verkar. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-08-31 21:51 #17 av: jossan84

Jag har för mig att anledningen till att TNR inte godkänns är för att det strider mot en lag som säger att man inte får släppa ut tamdjur i det vilda (i syfte att de ska få klara sig själva). Om du hittar och tar hand om ett förvildat tamdjur så har du ansvar för det och får inte släppa ut det igen. Och anledningen till att den lagen finns är att förvildade tamdjur inte ska sprida sig och påverka den "naturliga" faunan.

Och ja det är sant att katthemmen inte finansieras statligt, men om staten nu har ett ansvar att göra något åt alla tusentals katter så måste man lägga pengar på att fixa fram platser åt alla. Och det är ju de pengarna som tyvärr inte finns. Det är ju inte så att varje person kan välja vad dess skattepengar ska läggas på utan det är ju en viss del som avsätts till olika saker och alla vill att mer pengar ska gå till allt, men det finns ju inte hur mkt som helst (sen är det klart att mkt pengar läggs, enligt mig, på helt onödiga saker).

Så om nu staten har ansvar för katterna och platserna som finns inte räcker och de tillsatts statliga pengarna inte räcker för att fixa fler platser. Vad gör man med kattkolonin med 50 förvildade katter som inte går att hantera? 

Det är liknande problem med kaninkolonier i Sthlm.

Anmäl
2013-08-31 23:24 #18 av: [eskils]

#17 Ja, vad gör man? Jo, man kämpar för att påverka beslutsfattarna så att de anslår de pengar som behövs - till utbildning av djurskyddsinspektörer, till statligt/kommunalt finansierade katthem, till rabatter på kastrering av hemlösa katter. Och så att de tillåter TNR. Alla dessa metoder praktiseras med framgång i andra länder - varför ska Sverige vara så efterblivet?

Massavlivning av katter är bara brutaliserande och helt ovärdigt ett civiliserat samhälle! Dessutom ett slöseri med skattepengar, som förklaras i #16.

Vad man inte gör, som kattvän, är att ge upp! Så skriv på och sprid listan. (Det är gratis.Skämtar)

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Anmäl
2013-09-01 00:20 #19 av: Lena

#17 Du skriver: "Jag har för mig att anledningen till att TNR inte godkänns är för att det strider mot en lag som säger att man inte får släppa ut tamdjur i det vilda (i syfte att de ska få klara sig själva)".

Nej någon sådan lag finns inte. I så fall skulle det vara förbjudet att ha utekatt. Jordbruksverket har inte förbjudit TNR då det kommit fram till ett metoden inte strider mot gällande lagstiftning. Däremot vet man inte hur man ska förhålla sig till vissa detaljer. Vissa Lst gör sedan stor sak av detta. Släppa ut handlar det inte om eftersom katterna redan finns därute. Och det handlar definitivt inte om att de ska få klara sig själva heller. Katterna i en TNR-koloni har ständig tillsyn av volontärer. Det är en av de bärande delarna av metoden. 

Du skriver vidare: "anledningen till att den lagen finns är att förvildade tamdjur inte ska sprida sig och påverka den "naturliga" faunan". 

TNR (Trap-Neuter-Retern) bygger på att alla katter i kolonin kastreras. Med andra ord kommer inte katterna i en TNR koloni att spridas. Det är ju liksom det som är hela grejen med TNR. Katterna som ju redan finns i en koloni kommer istället att minska undan för undan på naturlig väg istället för som annars att öka hela tiden. De avlivninskampanjer som myndigheterna ägnar sig åt tunnar bara ut kolonin tillfälligt. Inom loppet av ett år finns det minst lika mycket katter på platsen som innan. Detta pga av den så kallade vacumeffekten. Dessutom är det de tamaste katterna i kolonin som man lyckas fånga in och avliva, de skyggaste klarar sig och lever vidare. För varje avlivningsrajd som görs ökar förvildningsgraden i kolonin. Många gånger tror sig myndigheten ha lyckats utrota kolonin för att katterna är så skygga att de inte visar sig för folk. I själva verket kan det finnas en stor koloni på platsen som gått under jorden på kontorstid. Som du själv skriver har myndigheterna begränsade resurser vilket gör att de inte kan ägnar den tid åt kattkolonierna som utrotning skulle kräva. Skyttar och andra aktörer tar ju betalt för sina insatser. Volontärerna vill inte ägna sig åt att ta död på katter på sin obetalda fritid. 

Du skriver vidare: "Och ja det är sant att katthemmen inte finansieras statligt, men om staten nu har ett ansvar att göra något åt alla tusentals katter så måste man lägga pengar på att fixa fram platser åt alla. Och det är ju de pengarna som tyvärr inte finns".

Här har jag svårt att följa logiken i ditt resonemang. Vad menar du egentligen? Är det ditt försvar till att man istället avlivar katter? Det är ju långt ifrån gratis med nuvarande hantering. Djurpensionat och andra aktörer får ju bra betalt för det de gör. De tar betalt för varje insats. De gör det för pengar inte av ideologiska skäl. Man skulle istället kunna hitta andra modeller som ger katterna bättre chanser än vad det nuvarande systemet gör. Det nuvarande systemet är inget annat än misshushållning med resurser.

Du ställer dig slutligen frågan: "Vad gör man med kattkolonin med 50 förvildade katter som inte går att hantera?" 

Man börjar samarbeta med ideella katthemsföreningar. Satsar på TNR som man gör i andra länder. Fortsätter man som man gjort i alla år kommer inget förändras, istället kommer vi att få fler och fler hemlösa katter. 

Och den förebyggande delen av arbetet (få folk att kastrera sina katter) behöver det jobbas mera med på alla håll och kanter. Men där tror jag bestämt vi var överens. Det du måste tänka på är att det då även är viktigt att höja kattens status. Du höjer inte status genom att vidmakthålla den slit och släng mentalitet som finns i Sverige när det kommer till katter. (Läs Huskatter). Om myndigheterna fortsätter att gå i täten för massavlivningar ger det mycket dåliga signaler för kattägarna ute i landet. Det konserverar problematiken.  


//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-01 00:49 #20 av: jossan84

#19

Det finns en sån lag, men nu hittar jag den inte bara för det :P Men det är möjligt att det inte var det som var anledningen till att metoden inte används. Jag tycker också att TNR är en bra idé, spekulerade bara i varför den inte används :)

 

Sen tänkte jag på vad man ska göra med dessa kattkolonier om man hittar dem IDAG...

 

 

Anmäl
2013-09-01 00:59 #21 av: carlas

Egentligen behöver ju inte mer information tillföras än den som redan givits här, senast i #20. Jossan84 - med många flera - har du inte alls läst och tagit till dig infon i #8 heller? Inklusive detta: "Här kan du läsa en fallstudie från våren 2013: Vargöns Katter. En bister historia över hur det kan gå till."

Du säger i #14 att du satt på lst och skrev "beslut efter beslut om omhändertaganden och avlivningar". Det har vi förstått. Men, gällande svårt skadade och sjuka katter (undernärda var de förstås efter en tids hemlöshet; åtgärdas med rätt näring)? Vilka underlag gavs du för de bedömningarna? Eller agerade du endast sekreterare? Skulle önska att många flera verkligen satte sig in i fallet med Vargöns katter. Det är ett fallstudium, på inget vis unikt. Och det är oacceptabelt.

Ja, som #15 säger: Namninsamlingen handlar om att man vill ändra det rådande läget.

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Anmäl
2013-09-01 01:06 #22 av: carlas

#20 nej det finns ingen sådan lag.

Här kan du läsa om TNR och om vad man gör med kattkolonier som man hittar IDAG ... http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr


Anmäl
2013-09-01 02:40 #23 av: carlas

Rättelse #21: "Egentligen behöver ju inte mer information tillföras än den som redan givits här, senast i #19" - ska det stå förstås Blinkar

Anmäl
2013-09-01 10:30 #24 av: Lena

#20 Att vi inte jobbar mer med TNR i Sverige beror enligt min mening inte på annat än ren och skär konservatism hos våra myndigheter. Tyvärr är det trögt att få gehör för nya metoder och arbetssätt i Sverige, det gäller inte bara inom Djurskyddet. Många har svårt att ta till sig TNR-metoden då den kräver att man sätter sig in i den ordentligt för att förstå hur den fungerar. Den strider även mot mångas idealbild av hur katter ska ha det (Ligga på en soffa och mysa inne i stugvärmen) och skapar därför känslomässiga barriärer.  Metoden bygger på och utgår från katters behov och beteenden, inte människans. Resultatet blir dock av godo för alla parter om man bara ger metoden en chans. 

Ett annat problem för myndigheterna är nog att metoden förutsätter samarbete med frivilligsektorn. Något som man inte vill ge sig in i. Myndigheterna (läs Länsstyrelsen) har i de flesta delar av landet visat sig mycket kallsinniga till den typen av samarbete. (Positiva undantag finns som tur är). Istället för att se oss som en resurs verkar man känna sig hotad av oss och visar istället sin makt på olika sätt. Det är vi som bestämmer punkt slut. Det är mycket olyckligt.  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-07 11:34 #25 av: Lena

Just nu 8701 namn på listan. I måndags informerades Landsbygsdepartementet och dess minister, Jordbruksverket och samtliga Länsstyrelser i landet om den pågående namninsamlingen. De fick även ta del av namnlistorna. Då var det 7575 namn på listan. Vi har inte fått några kommentarer så här långt. Bara några mottagningsbevis. Nu fortsätter namninsamlingen fram till årsskiftet. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-09 18:19 #26 av: Caaassiiie

Redan skrivit på! Glad

Mvh Cassandra

C.H Photography
GuruShots
Anmäl
2013-09-09 20:00 #27 av: Lena

#26 Tusen tack!Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-14 16:37 #28 av: Lena

8778 namn just nu! Hjälp oss gärna att dela och sprida namninsamlingen som nu håller på året ut. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-22 11:36 #29 av: Lena

Just nu 9135 namn på listan och 865 kvar till 10.000! :) Hjärta

På facebook kan du följa namninsamlingen via evenemanget: Glöm inte den livsviktiga namninsamlingen. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-27 20:01 #30 av: Lena

Just nu: 9310 namn - 690 kvar till 10.000! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-09-28 01:20 #31 av: carlas

Fantastiskt, det går framåt. Hoppas på långt över 10.000 till nyåret. Det borde vara en självklarhet. Heja alla britt- och kattvänner, ingen som glömt att signera namnlistan väl?

Anmäl
2013-10-04 08:44 #32 av: [Kavring]

Puff!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-06 11:46 #33 av: Lena

Lägesrapport: 9530 namn på listan - 470 kvar till 10.000! Det närmar sig. Tummen upp

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-15 20:27 #34 av: Lena

Ny lägesrapport: 9872 namn och bara 128 kvar till 10.000! Tack alla som stödjer namninsamlingen! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-15 23:19 #35 av: Caaassiiie

Så underbart! Glad

Mvh Cassandra

C.H Photography
GuruShots
Anmäl
2013-10-19 12:35 #36 av: Lena

Inatt gick vi över 10.000 namn! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-22 11:28 #37 av: [Kavring]

Puff!

Och grattis till 10.000 namn!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-30 10:48 #38 av: Lena

Nu är det Kattens Dag! Vi vill då passa på att påminna om namninsamlingen "Sluta Avliva Katter med Mina Skattepengar". Hedra katten på denna dag genom att värna om dess rätt till liv! Skriv under och sprid denna insamling som just nu har 10.849 underskrifter! Hjälp oss hålla grytan kokande! http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-12-14 12:51 #39 av: [eskils]

Du glömmer väl inte att skriva under och sprida namninsamlingen för katternas rätt att leva, till vänner och bekanta? Nu har den fått 10.984 underskrifter. Det fattas alltså bara 16 underskrifter till nivån 11.000!!! Vid nyår ska namninsamlingen lämnas in till beslutsfattarna igen, sedan fortsätter den. Får idé

Här är länken: http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar

Ett billigt och bra alternativ till avlivning av hemlösa katter är ju TNR (Trap Neuter Return, dvs fånga in, kastrera, sätt tillbaka). Snart börjar nog även våra tröga myndigheter (se #24) inse att TNR är bra, efter den glada nyheten om den här domen i Göteborg: http://jagstodjer.goteborgskatthjalp.com/images/dokument/domavidentifierad.pdf Där tog Förvaltningsrätten nyligen ställning för hemlösa katter i en TNR-koloni, mot Länsstyrelsens avlivningsplaner! Domen har vunnit laga kraft. GladHjärta

Anmäl
2013-12-26 10:05 #40 av: Lena

11.155 namn på listan! Nu tar vi ett krafttag innan det blir dags för nästa kontakt med beslutsfattare, myndigheter och denna gång även med partierna i oppositionen. Det kommer att göras efter den 31/12. Eftersom det är valår 2014 kommer namninsamlingen sedan att pågår till Riksdagsvalet i september 2014. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-01 13:02 #41 av: Lena

11.368 namn just nu! Nu väntar det digra arbetet med att kontakta beslutsfattare, myndigheter och oppositionen för att uppdatera dem i namninsamlingen - vad som hänt sedan den 2/9. Och för oppositionen blir det första gången de informeras om den.  

Såg att Sluta avliva katter med mina skattepengar låg på 3:e plats av de namninsamlingar som fått flest underskrifter på Skrivunder.com under 2013. På 5:e plats totalt om man tar med alla namninsamlingar som förekommit där. Inte illa men vi hoppas det blir ändå bättre innan namninsamlingen går i mål den 14/9 2014. 

Fortsätt gärna att följa namninsamlingen Sluta Avliva Katter med Mina Skattepengar via det nya evenemanget:  https://www.facebook.com/events/1388616881392663/?context=create 
Att delta i evenemanget innebär att du fortsätter att följa hur det går för namninsamlingen. Hoppas vi ses där! Välkomna!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-01-05 13:23 #42 av: Lena

Nu är det 11.554 namn på listan. 

Den 2-3/1 kontaktades Beslutsfattare, Myndigheter, Alla Partier och Djurskyddet Sverige om namninsamlingen och fick namnlistorna på pdf-fil. Då var det 11.402 namn. 

Nu pågår insamlingen tom valdagen den 14/9 2014. Tack alla som hjälper oss sprida den! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-02-25 19:25 #43 av: Lena

12.880 namn just nu och 120 kvar till 13.000! Tack alla som skriver under och delar namninsamlingen till andra! Hjärta

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-22 10:38 #44 av: Lena

Kan uppdatera namninsamlingen med att den nu har fått

15.278 namn på listan


Lägger in en text om namninsamlingen: 

En minut av din tid för en livsviktig fråga!

Visste du att många katter dödas helt i onödan på order av våra myndigheter och för våra skattepengar? Att det handlar om stora pengar som istället skulle kunna användas bättre och effektivare i arbetet med hemlösa katter. Pengar som går till inkomstbringande företag som fångar in, stallar upp och avlivar dessa katter. Ta ställning och kräv en förändring! Gör som 12.000 andra redan har gjort - Skriv under den livsviktiga namninsamlingen: "Sluta avliva katter med mina skattepengar".

Till Namninsamlingen

Namninsamlingen Sluta avliva katter med mina skattepengar har initierats av Hittekatter iFokus, Göteborgs Katthjälp och Föreningen Livbojen. En namninsamling för katters rätt att leva. Varje år dödas tusentals friska, hemlösa katter slentrianmässigt på order av våra Länsstyrelser och för våra skattepengar. Det sker även när katterna har väntande hem. 


Tyvärr visar det sig att nästan alla katter som omhändertagits efter beslut av landets länsstyrelser avlivas. Ca 90 % kommer inte levande ur ett omhändertagande. Under tiden som namninsamlingen pågår mister katter sina liv varje dag i djurskyddets namn. Även de omhändertagna katter som bedöms vara omplaceringsbara avlivas oftast. Detta då de endast får 7-10 dagar på sig. Om de inte omplacerats inom den tiden ska de enligt Länsstyrelsens beslut avlivas. 


Hemlösa katter brukar oftast bedömas som förvildade utan att Länsstyrelsen sett alla katterna. Beslutet kan fattas på uppgifter från den som anmält, grannar eller på att myndigheten sett några av katterna på håll. Ändå fattas i regel beslut om att alla katterna är förvildade och ska avlivas. I efterhand kan beslutet ibland omprövas om djurhemmet och dess veterinär bedömer att katten trots allt är så pass tam att den kan omplaceras. Katten måste då ha visat framfötterna inom några dagar. Max 7 dagar brukar det vara. En sådan omprövning av ett avlivningsbeslut är dock inte så vanlig.

Den rådande hanteringen kostar mycket pengar för oss skattebetalare, men har blivit en god inkomstkälla för de djurpensionat, skyttar och andra aktörer som har avtal med polisen. Ofta utan att ha särskilt mycket kunskaper om den här målgruppen katter. Kompetensen finns istället inom den ideella sektorn där eldsjälar skaffat sig mycket erfarenheter och kunskaper genom praktiskt arbete parat med studier av pågående forskning i ämnet hemlösa katter. Forskning som kommer från andra länder, främst USA, som har kommit mycket längre inom området hemlösa katter. 


Namninsamlingen startade den 3/3 2013 och kommer att avslutas på Valdagen den 14/9 2014. Beslutsfattare och myndigheter fick redan den 2/9 2013 ta del av namninsamlingen och namnlistorna. De blev sedan uppdaterade den 2/1 2014 när även oppositionen kopplades på. I skrivande stund är det 15.278 namn på listan. Vi hoppas det blir betydligt fler när namninsamlingen avslutas. Så många att beslutsfattarna inte kan negligera uppropet. Med din hjälp kan det blir verklighet. Tack för att du skrivit under och delar namninsamlingen till släkt, vänner och bekanta. Varje namn är viktigt!♥

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-03-28 02:35 #45 av: carlas

Viktig text igen i #44 !

Just nu 16.249 personer som förstått vikten av namninsamlingen. Alla katter tackar! Hjälp till du också. Du behövs Pussmun

Anmäl
2014-04-19 16:49 #46 av: eskils

GLAD PÅSK alla kattvänner! Sol

Namninsamlingen går vidare, och just nu har inte mindre än 16.381 personer skrivit på för att våra skattepengar ska användas till bättre saker än att döda friska katter. Skriv på du också om du inte redan har gjort det, och sprid insamlingen till vänner och bekanta! Hjärta Du kan vara helt anonym om du vill. Kom ihåg att bekräfta i svarsmailet som kommer.

Här är länken till namninsamlingen.

Namninsamlingen avslutas på valdagen den 14 september. Då kommer den att inlämnas till Länsstyrelser, Jordbruksverket och samtliga riksdagspartier. Vi siktar på att ha fått minst 20.000 underskrifter tills dess. Med många underskrifter blir ju beslutsfattarna tvungna att ta våra synpunkter på allvar!

De hemlösa kissarna tackar så väldigt mycket för din hjälp! HjärtaBlomma  Varje underskrift är viktig och kan göra skillnad.

Stort tack igen för din hjälp!!! Kramas

(Mer finns att läsa här.)


Anmäl
2014-04-27 01:38 #47 av: carlas

Puttar för flera underskrifter! Sextontusensexhundratrettiosex personer har skrivit under just nu. Som sagt, med många underskrifter blir beslutsfattarna tvungna att ta våra synpunkter på allvar. Bidra till att höja kattens status du också!

Anmäl
2014-08-17 19:44 #48 av: Lena

Idag gick vi över 18.000-strecket vad gäller underskrifter! Just nu är det 18.025 namn på listan. 

4 veckor kvar till valdagen är det idag när insamlingen avslutas! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-28 20:13 #49 av: Lena

19.326 underskrifter just nu och 674 kvar till 20.000! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-30 19:16 #50 av: Lena

Just nu är det bara 147 tills det blir 20.000 namn på listan! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-31 15:12 #51 av: Lena

Där satt den! 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-08-31 15:17 #52 av: eskils

Underbart! KattHjärtaPokal 

Namninsamlingen fortsätter till den 14 september, så än finns det tid att skriva under och dela. Var med du också - katterna behöver ditt stöd!

http://www.skrivunder.com/sluta_avliva_katter_med_mina_skattepengar


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.