Etiketterintervjuporträtt
Läst 10035 ggr
[Kavring]
2013-12-10, 11:16

Intervju: Lady Larissa med A Flygare

Lady Larissa of the Myosotiscats ägs av Anneli Flygare, innehavare av stamnamnet Dutchess. Larissa är en chinchillafärgad Brittiskt långhår, och kommer ursprungligen ifrån Holland, och har en färg som är ovanlig i Sverige inom Brittiskt långhår. Läs mer om Larissa och Anneli Flygare/Dutchess katteri i denna intervju!

Vem är du & vad gör du? En kvinna som älskar djur i allmänhet. Är uppväxt med diverse husdjur både stora och små. Har en familj som består av sambo sen 20 år och två vuxna tonåringar. Alla älskar vi våra katter. Efter att ha mist vår huskatt i sjukdom när barnen var små tog det oss lång tid innan vi kände att vi var redo igen. Med familjens uppmuntran och sporrande blev drömmen om ett katteri verklighet. Efter mycket letande och funderingar på val av ras så hittade jag en bild på en chinchilla färgad brittiskt långhår i Holland, Larissas mamma. Efter ett års mailkorrespondens med uppfödaren fick hon ett återbud på en av sina kattungar och lyckan var fullständig.

Vilket katteri kommer Larissa ifrån? Larissa kommer från The Myosotis cats. Detta katteri finns inte längre pga uppfödarens tragiska bortgång. Larissas mamma är Nessa van de Duinwijk och hennes pappa är Sir Byron Van Jesterland. Dessa är inga utställningskatter men har en lång rad med rena silverkatter bakom sig och är därför eftertraktade när det gäller aveln av just silverkatter.

Vilken färg har hon, har hon några kännetecken som särskiljer henne från andra? Larissa är registrerad med färgen chinchilla. Hon har fått bra omdömen på utställningar och är champion. Hon är en lugn katt som älskar att kela och en underbar mamma till sina små. När jag först fick se en bild på Nessas (Larissas mamma) kattungar la jag speciellt märke till att en av kattungarna hade samma bryt på den svarta linjen som omger nosen som Nessa. I min fantasi önskade jag att detta skulle vara den kattunge som vi skulle få, redan innan jag fått besked från uppfödare och JIPPI!!! Det var det.

Hur skulle du säga att Larissas personlighet är? Larissa är en dam som vet vad hon vill och kan sätta sig och stirra ut en tills hon fått det. Det kan vara kel, mat, en tur i kattgården eller en koppelpromenad.

Finns det någonting som är speciellt/unikt för just henne? Vad jag vet är hon den enda chinchilla registrerade Brittiskt långhårshonan i Sverige och det är ju ganska unikt.
Vad är det för anlag som Larissa har som du särskilt är ute efter som uppfödare? Förutom att det är väldigt roligt att föda upp en ras som är så ovanlig i Sverige så vill jag även ha fram silver- och goldenfärgerna. Temperamentet är viktigt och förstås hälsan. Brittiskt långhår utgår från samma rasstandard som Brittiskt korthår när det gäller kroppsbyggnad och temperament. I allmänhet brukar man också säga att långhårskatter är lite lugnare i temperamentet än sina korthåriga syskon.

Vad har du för mål på längre sikt med din uppfödning? Eftersom det finns så få hanar i Sverige i så kommer vi i december att hämta hem en golden hane från Tyskland. Jag kommer att göra ett sk kittenswap med en uppfödare där som ska ha en av våra nuvarande kattungar. Mitt mål är främst att få fram sociala och sällskapliga katter.

Lady Larissa of the Myosotiscats ® Anneli Flygare / Dutchess Cats

Varför har du främst fastnat för Brittiskt långhår? Efter att på en utställning fått träffa på en blå/vit stor brittiskt långhårs hane med helt underbara kopparögon, började jag leta efter rasen på nätet. Eftersom det inte finns så många i Sverige började jag söka efter utländska uppfödare. När jag fick syn på Nessa (Larissas mamma) blev jag förälskad och tänkte, en sådan vill jag ha!

Vad tycker du om att Brittiskt långhår än så länge inte är godkänd inom Sverak? Jag har inte tänkt så mycket på det. Eftersom rasen är godkänd inom de stora förbunden i världen hoppas jag att det bara är en tidsfråga innan FiFe också godkänner rasen. Det jag tycker är tråkigt är att det finns några korthårsuppfödare som väljer att sälja sina långhårskattungar billigare än sina korthårs ur samma kull. Detta bidrar ju inte till att rasen höjer sin status, tyvärr.
Hur vanliga är chinchillafärgade långhårsbritter i Sverige? Det finns bara ett fåtal registrerade.

Finns det några tips för nybörjare som du skulle vilja dela med dig av inför utställningar? Våga fråga! Både uppfödare och på utställningen. Bli inte ledsen om katten inte får bra omdöme. Även om domare ska utgå från rasstandarden så kommer alltid domarens personliga åsikt att spela roll.

Vilket ”utställningsögonblick” har fäst sig särskilt i ditt minne? När jag var på utställning i Varberg och det var så kallt i lokalen att jag bestämde mig för att ta ett bad på hotellet på kvällen och Larissa hann hoppa i först ☺ Dom flesta utställningar har varit väldigt roliga inte med tanken på kattens resultat utan att man under en helg får umgås med likasinnade, underbara människor.

Finns det något sämre utställningsminne som du vill dela med dig av? Jag kommer inte ihåg något.

Vad är god katthållning för dig? Att katterna lever som fullvärdiga familjemedlemmar!

Hur blev du kattintresserad? Vid min farfars bortgång fick jag ”ärva” hans katt. En gång katt alltid katt ☺

® A. Flygare

Vem står bakom Dutchess?

Namn: Anneli Flygare
Katteri: Dutchess ”British longhair”
Du hittar katteriet: i Asarum, Blekinge
Webbsida: Dutchess-cats.se
Katter hemma & på foder: Honan Lady Larissa of the Myosotiscats (BRL ns 12) & kastrathanarna Ekekatten’s Svante (MCO 09 22) och Sudda-Suddas Ludde (RAG a 04).
Från och med december 2013 kommer också långhårshanen Xorro von den Lieben Seelchen (BRL ny 25) att tillhöra familjen.

[Skörbjugg]
2013-12-10, 12:39
#1

Vilken rolig intervju! Jättekul att läsa lite mer om långhårsbritt! 👍

[Mustangcab]
2013-12-10, 21:02
#2

Jag har sett dessa kattungar på blocket. De är helt underbara. Jag viste inte att långhårsbritter såldes för lägre pris om de var SVERAKreggade utan enbart att de inte får en korthårsstamtavla. Två av mina britter kommer från uppfödare där det förekommit långhåriga katter men de har tagit samma pris som för de korthåriga.

Underbart med denna katt i lilla Blekingen och att det kommer en hane från Tyskland. Jag önskar all lycka i framtiden med uppfödningen.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Tawallis
2013-12-13, 08:07
#3

Men Anneli…..nu blev jag lite tårögd. Kul att läsa om dig här och att du berättar om mötet med din första långhåriga britt…min Leo. Måste ju bara visa upp en bild på honom

[Kavring]
2013-12-13, 22:25
#4

#3 Vilken vacker hane! :)

Mr Raja
2013-12-17, 13:13
#5

Jättekul att läsa. Lycka till med din kommande goldenhanne också.

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

Upp till toppen