Annons:
Etikettpraktiska-tips
Läst 6890 ggr
[Kavring]
3/23/14, 2:13 PM

Dolda fel & konsumentköpslagen

Kanske har du sett på vissa uppfödares hemsidor att kattungarna vid leverans är "dolda fel-försäkrade" i 3 år - men vad betyder det egentligen? Här går vi igenom lite av det som kan vara bra att veta om konsumentköplagen!

Det har ni säkert sett på flera uppfödares hemsidor - att kattungarna är dolda fel-försäkrade vid avflytt - men vad betyder det? Jo, det betyder att du kan vara säker på att du får pengar tillbaka om det visar sig att katten du köper hade ett så kallat dolt fel (upp till 3 år efter köpet). 

Såhär ligger det till SÄLJAREN är SKYLDIG att ersätta dolda fel enligt konsumentköplagen - du som köpare har rätt till att få tillbaka pengar för din katt om den visar sig ha ett dolt fel (ex. vattenskalle, dövhet m.m. som visar sig först senare men som uppkommit innan besiktningen men inte kunnat upptäckas då). 

Försäkringen gäller alltså inte DIG, den gäller SÄLJAREN - och är en garanti för dig. Säljaren är skyldig att ersätta dig upp till kattungens köpesumma.

[Läs HÄR om en tvist mellan hundvalpsköpare och säljare och få reda på mer om hur ett specifikt fall kan se ut från 2012. ](http://lawline.se/answers/15275 "LawLine.se "Fel i vara, hävning och ersättning"")

Läs om Konsumentköplagen på Konsumentverkets hemsida, HÄR finns en länk.

Läs mer om Dolda fel-försäkring i några av de stora försäkringsbolagen:

Bild: Ariel Palmon

Annons:
Mr Raja
3/23/14, 4:35 PM
#1

Så bra inlägg!

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

[Skörbjugg]
3/24/14, 12:12 PM
#2

Jättebra att ta upp det. Detta gäller ju även OREGISTRERADE UPPFÖDARE. något som kanske inte så många tänker på. Så köper du en bond-/huskatt av en person är de också ansvariga för djuret 3 år framåt, i teorin.

[Kavring]
3/24/14, 1:10 PM
#3

Ja, tack för tillägget! alla som tar kull efter ett djur är uppfödare i lagens mening, oavsett om det är ute- eller innekatter.

[Skörbjugg]
3/24/14, 1:14 PM
#4

Ja, tänkte bara förtydliga lite :)

Mr Raja
3/24/14, 8:14 PM
#5

 Kanske vi kan lägga in fler länkar om liknande händelser så man får en ökad förståelse.

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

[Skörbjugg]
3/24/14, 8:19 PM
#6

Ja, det tycker jag vore en bra idé. Jag vet att det har skrivits lite om detta på andra kattsajter tidigare, men jag tycker ändå att det kan vara bra om det finns på den här sajten också! :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: