09. Intervju & Porträtt

Intervju: Dark Angel Legatowka*PL med S*Brisavanti

2014-02-18 10:54 #0 av: [Kavring]

Dascha (IC Dark Angel Legatowka*PL) är en colourpointad Brittiskt korthår som finns i S*Brisavanti's katteri. Hon är importerad från Polen och har en underbar look! Läs mer om Dascha och Marta Nyström (S*Brisavanti's) i den här intervjun! (Omslagsbild: Marta Nyström)

Vem är du & vad gör du?
Jag heter Marta Nyström. Jag skaffade min första katt för nästan 8 år sedan. Det blev en crème hane av rasen Brittiskt korthår, S*Snöpärlans Oscar de la Hoya. Med Oscar startade mitt intresse för utställning och sen för uppfödning.
Mitt stamnamn S*BriSavanti’s fick jag godkänt i januari 2007. Jag blev förtjust i maskade Britter. Att börja föda upp maskade Britter blev också en utmaning för mig eftersom det finns en del att jobba med i den här varianten.

I min uppfödning så vill jag i första hand satsa på hälsan och självklart att mina katter håller rasstandard.

Vilken katt vill du berätta mer om?
Jag vill berätta om min vackra hona IC Dark Angel Legatowka*PL som jag importerade från Polen.

IC Dark Angel Legatowka*PL hemma är kallad hemma för Dascha. Dascha kommer från en uppfödning i närheten av Polens huvudstad Warszawa.

Hur skulle du beskriva Dascha, har hon några särskilda kännetecken?
Dascha är i färgen chokladtabbymaskad (BRI b 21 33). Dascha är ganska liten hona i storleken men hon är mycket balanserad och bra i typen. Jag vet att hon har bra storlek i sina gener så jag är inte bekymrad för det. Jag har i avel behållit en avkomma efter Dascha, S*BriSavanti’s Tosia som redan nu är lovande hona. Dascha är omtyckt av domarna på utställningar, hennes typ, päls och utseende. Tyvärr är själva temperamentet på utställningen inte är så bra. Dascha är inte förtjust att bli utställd och hon visar tydligt att det här med utställning inte är hennes grej. Dascha är två certifikat ifrån Grand Internationell Champion och med den titeln avslutar jag hennes utställningskarriär.

Dascha har fått en kull i mitten av februari -14 med S*Brisavanti's Calvados ®Marta Nyström/S*Brisavanti's

Hur skulle du säga att Daschas personlighet är?
Dascha är mycket gosig och härligt katt, som själv väljer tillfälle när hon vill bli klappad. Dascha är nyfiken och sällskaplig, hon är alltid med oss och om det händer något hemma t.ex. städning och när vi har gäster så hon måste vara med. Dascha tycker om barn och hon tillåter att barnen tar henne i famnen. Dascha respekterar andra katter hemma och tydlig visar också vad hon står för.

Finns det någonting som är speciellt/unikt för just Dascha?
Hela Dascha är speciellt, hennes look med ett ord. Hon är en vacker hona som drar ögonen till sig. Jag blev förälskad i henne när jag såg bilder på henne när hon var 4 veckor gammal.

® Marta Nyström/S*Brisavanti's

Vad är det för anlag som Dascha har som du särskilt är ute efter som uppfödare?
Hon är cobby, balanserad, mycket bra päls. Hon har nästan alla egenskaper som en britthona ska ha.

Varför valde du Dascha till din uppfödning, och hur fann du det katteri som hon kommer ifrån?
Jag har sökt aktivt i över tre år efter en colourpointhona i nästan hela Europa och plötsligt dök HON upp i min väninnas kull. En knubbig rund hona som jag sökte i flera år. Jag hade den turen och förmånen som fick köpa henne. Daschas uppfödare Agniszka Legat har bestämd att hon stannar i familjen och då menade hon mig och min uppfödning. Det värmde mycket!

Vad har du för mål på längre sikt med din uppfödning?
Mitt långsiktiga mål är att börja avel med silver colourpoint med det siktar jag lite länge fram. Jag vill hålla på ett tag till med grundfärgerna för att sen gå över till silver colourpoint.

Varför har du främst fastnat för Brittiskt korhår?
För åtta år sedan, bestämde jag mig att en katt ska flytta hem till oss. Jag själv älskar Siameser men min man drog sig till den berömda katten Gustav.  För familjens skull letade jag efter en ras som är närmast lik katten Gustav. Jag hittade en Polsk hemsida Mruczysko*PL som hade en underbar söt, röd solid hane i sin uppfödning. Det fanns tillgänglig en crème hanne efter Pixel i annan polsk uppfödning BriCatLand *PL. Vi var helt överens om att den lilla krabaten vill vi ha. Det var inte så lätt att ta honom hem till Sverige, det skulle ta flera månader innan han skulle få flytta till Luleå så vi fick leta efter en crème-hane i Sverige. Vi hittade vår lilla älskling Oscar hos Britt-Inger Öhgren (S*Snöpärlans) som bor i Öjebyn.

Vad tycker du om att syskonrasen Brittiskt långhår än så länge inte är godkänd inom Sverak?
Jag hoppas verkligen att Brittiskt långhår blir godkänd i FIFe och då i SVERAK. Själv håller jag mig till korthåriga Britter men gärna vill stödja och hjälpa till att långhåriga Britter blir godkända.

Hur tycker du att den svenska Britten ”står sig” mot andra Britter i Europa?
Jag kommer själv från Polen och har ganska bra insikt i hur Britten ”står” i centrala och Östeuropa. Jag har kontakter och kännedom hur uppfödning fungerar där. Svenska uppfödare i stor del baserar sig på hobby nivå och det speglar sig i att katterna har mycket bra hälsostatus och är mycket bra i typen.  En svensk Britt, det är en katt med många kvaliteter.

Finns det några tips för nybörjare som du skulle vilja dela med dig av inför utställningar?
Det här med utställning för nybörjare är en mycket svårt grej. Utställningsregler lär man sig trappvis genom att själv gå genom det. Det är mycket bra att ha en uppfödare till hjälp som förklarar ”step by step” . Jag står till hjälp till alla mina kattungeköpare om de vill ställa upp sina kattungar/katter.

Vilket ”utställningsögonblick” har fäst sig särskilt i ditt minne?
Det var i augusti 2013 på utställningen i Luleå när min Tosia fick BIV och slog sin vackra mamma Dascha.

Finns det något sämre utställningsminne som du vill dela med dig av?
Nej, det finns inte.

Vad är god katthållning för dig?
En god katthållning för mig är att man tar väl hand om sina katter.
Att man tar ansvar för kattens hälsa och behov.
Att ibland ta svåra beslut som är bra för katten och inte uppfödningen.
Att katten trivs i den miljön som den just befinner sig i.

Hur blev du kattintresserad?
Jag är kattintresserad så långt jag kan minnas. I barndomen fick jag inte ha en katt hemma eftersom min mamma inte tycker om katter. Alla mina försök med att ta hem en kattunge slutade med fiasko.

® Marta Nyström

Vem står bakom S*Brisavanti’s?

Namn: Marta Nyström
Katteri: S*Brisavantis ”British Shorthair Cattery”
Du hittar katteriet: I Luleå, Norrland
Webbsida: Brisavantis.se
Katter hemma: Honorna DK*Empire’s Karishma & Dark Angel Levatówka*PL & S*BriSavanti’s Tosia, kastrat S*Snöpärlan’s Oscar de la Hoya

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2014-02-18 13:34 #1 av: [Mustangcab]

Vad roligt med en uppfödare i Norrbotten de växer inte på trän precis där. Katten är verkligen cobby så hon är fint avelsmaterial.SkrattarEn dag ska jag ha en maskad britt.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-18 16:13 #2 av: [Skörbjugg]

Jättefin intervju! Mycket intressant att läsa! Jag tycker att Dascha ser ut att vara en mycket fin katt. Glad

Anmäl
2014-02-18 19:57 #3 av: Mr Raja

Å vad roligt att läsa intervjun om Dascha och Marta Nyström med S*Brisavanti's!

Jag kommer ju också från Luleå, och känner inte Marta så väl ännu, men har ringt och talat med henne ett par gånger efter att jag hämtat Neville, eftersom min väninna talade så varmt om henne. Det som var extra roligt var att hon blev så glad över att det har kommit ännu en britthane hit upp. Jag ska ju försöööööka att hålla honom fertil ett tag åtminstone och då känns det ju bra att kunna få lite feedback från nån som är så positiv och kunnig som Marta. :-) Det finns inte så många med Brittisk KH här uppe heller.


Anmäl
2014-02-20 11:15 #4 av: [Kavring]

Vad kul att du gillade intervjun! Glad

Låter bra om ni har fått en bra kontakt med varandra. Skämtar

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.