08. Praktiska tips

Aktiveringsleksaker till katt

2014-01-12 21:55 #0 av: [Kavring]

Det finns massor att hitta på för att aktivera din katt, det mesta som man kan göra med hundar går också att applicera på katter. Här kan ni läsa några av Kavrings egna tips på hur du kan aktivera katten.

För att djur ska må bra måste de aktiveras, särskilt om man vill ha ett bra band till sina husdjur. Katter tror många att man inte kan aktivera, att det är ett solitärt djur som inte är intresserad av att jobba för godis eller ens går att träna i lydnad. Det - mina vänner - är lyckligtvis bara en myt! Det går alldeles utmärkt att aktivera sina katter och träna dem i olika små konster. Resultatet beror på hur mycket som tränas, om det inövade hålls igång och hur driven du eller katten är. Får idéKatt

I denna artikel kommer jag dela med mig av mina bästa aktiveringsprodukter! Mina katter reagerar bäst på att få godis, som en belöning för mödan. Därför har jag valt att använda mig nästan enbart av belöningsleksaker som mina egna katter gillar.

Jag ger också mat i olika former av aktiveringsskålar som jag varierar för att inte katterna ska tröttna.
Detta gör att de inte kan hetsäta mat, vilket mina små luddtottar gärna gör, och att de får "jobba för maten" vilket också håller dem bättre i form (än innan vi introducerade dessa leksaker och skålar). Det bästa är att man ser att katterna tycker att det är KUL, det har blivit riktigt roligt att få mat. 


Svårighetsgrader (1-5): 1 - väldigt lätt, 5 - väldigt svårt.


1. TRIXIE "Cat Activity - Snack Box"

Svårighetsgrad: 1 - 5 (både lätt och svår)

Det är min sämsta aktiveringsleksak, som katterna har svårt att förstå sig på (märkligt nog, och det är därför jag har behållt den, eftersom den ändå blir någon slags hjärngympa).
Men annars är den faktiskt alldeles för lätt att använda, mängder av foder rasar ut samtidigt när katten använder tassen för att skrapa ut mat.
Jag rekommenderar den enbart för att den erbjuder lite hjärngympa, annars så är den faktiskt bara svår för katten att använda.

2. TRIXIE "Snack Ball" (godisgömma) för valpar i naturgummi 

Svårighetsgrad: 1 (lätt)

Denna boll är både rolig att leka med och vänlig mot golv då den är gjord i naturgummi (det låter inte när den studsar), och förutom att den är rolig som den är så kan man dessutom förgylla lekstunden genom att stoppa i lite godis eller torrfoder i bollen, som trillar ut vid lek.
Den här bollen har katterna älskat från första stund, särskilt min matfixerade huskatt som dessutom funnit tjusningen i att leka med bollen för lekandets skull efter att ha fått så mycket godisbelöningar från bollen. 

3. NINA OTTOSSONs aktiveringsbräda

Svårighetsgrad: 2,5 (medelsvår, krävs lite träning)

Detta är en leksak utformad för hundar som katter också kan använda. Katten kan nästan allt som en hund kan, det enda som kan hindra är storleken på vissa leksaker.
Denna leksak går ut på att godis göms under luckor som måste puttas åt sidan för att djuret skall komma åt godiset. Enkel konstruktion som innebär lite huvudbry. Denna leksak rekommenderar jag varmt, men den kan vara lite för avancerad för nybörjaren och katten kan behöva lite hjälp för att fatta galoppen.

4. NINA OTTOSSON Godispyramid för katt 

Svårighetsgrad: 5 (svår - träning och ihärdighet är ett måste)

Dessa pyramider med plats för godis i botten kan man nästan få tag i överallt, dessa är speciellt utformade för katt då de är något mindre än hundvarianten. Det är en tyngd längst ned i botten på pyramiden, och katten måste smacka till leksaken från sidan för att godis kaaanske välter ut. Det finns naturbegåvade katter som fattar hur detta funkar på en gång, och det finns de katter som behöver tränas lite först.

5. NORTHMATE "Green" Valp-/liten hundskål 

Svårighetsgrad: 2-4 (lätt att använda, svår att behärska helt)

Denna matskål är utformad som gräs, tanken är att djuret inte skall kunna äta direkt ur skålen (också känt som hetsätning). Maten ska tråcklas ut från gräset först, hundar gör detta med tungan och katter med tassen. Denna skål uppskattar katterna mest. Den är rolig, man ser godiset, man får ta ut det med tassen - lyckan är som gjord! Det finns verkligen inte något bättre! Skålen fungerar lika bra på en nybörjare som på ett proffs.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2014-01-13 02:25 #1 av: [Skörbjugg]

Bra skrivet! Jag kanske bidrar med lite om mina aktiverande produkter också :)

Anmäl
2014-01-13 09:37 #2 av: [Kavring]

Vad bra!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.