09. Intervju & Porträtt

Intervju: Qtcat Cattery (tävlingsvinnare)

2013-11-18 20:23 #0 av: [Kavring]

Som utlovat har vår vinnare i Halloween-tävlingen 2013 fastnat i en intervju! Qtcat är det stamnamn/prefix som Carolina Samuelsson har. Hon föder upp Brittiskt korthår och Selkirk Rex strax utanför Uppsala.

Vinnaren i vår Halloween-tävling svarar på frågor om sig, sin vinnande katt Vella (Selkirk Rex) och om sitt katteri!

DEN VINNANDE BILDEN Qtcat Curly Vella kammade hem vinsten överlägset! ®C. Samuelsson

Vem är du & vad gör du?

Jag heter Carolina Samuelsson och har prefixet Qtcat på min uppfödning. Qtcat registrerades i SVERAK 2006. I dagsläget har jag dock gått över till ett annat kattförbund (WCF). Detta gjorde jag framförallt för att underlätta min avel med Selkirk Rex.

Du bedriver både Selkirk Rex-avel och Brittiskt korthårs-avel, vad är det du som uppfödare ”satsar” mest på nu?
I dagsläget så ligger mycket fokus på att satsa på höftledsröntgade katter. Inom en snar framtid hoppas jag även ta upp tråden på de vitfläcksmaskade britterna igen. Under 2014 så hoppas jag på mycket colourpoint och kanske lite lockigt. ;)
Vid sidan av detta så är jag aktiv i föreningen ”Brittsällskapet” (en förening för Brittiskt kort- och långhår) där vi just nu arbetar på för fullt med massa nyheter inför nästa år (2014). :D

Vad har du för mål på längre sikt med din uppfödning?
Hos både britten och selkirken så drömmer jag om att ha flera led med Qtcats som har fina höfter och hjärtan och ett underbart temperament. Jag hoppas kunna uppnå en riktigt fin typ och ljuvligt blå ögon på mina colourpoints.
Hos Selkirken så drömmer jag om underbara lockar och en härlig typ som gör att man bara vill krama om dom! Färgmässigt har jag inte satsat på något särskilt ännu, det får ligga lite längre fram i tiden. Men får jag önska så skulle en vitfläcksmaskad chokladpadda ligga varmt om hjärtat.

Vem är den fina katten som vann? Ras? Föräldrar?
Det är Qtcat Curly Vella! En ljuvlig vit lockig hona ur min allra första kull med Selkirk Rex. :) Hon är en så kallad F1 (första generation Selkirk rex efter utparning med annan ras). Hennes mamma är en långhårig Selkirk Rex och hennes pappa är en vit brittiskt korthår.

Såhär ser Vella ut utan djävulshorn! ♥ (Selkirk Rex) ®C. Samuelsson
Mamma Honey of Golden Velvet (Selkirk Rex, långhår (SRL cy)) ®C. SamuelssonVella är en riktig kelgris! Hon är en knäkatt som älskar att få mysa med människor. Hon brukar vara den första av syskonen som klättrar upp i knät om man sätter sig på golvet. Hon är en Selkirk Rex och det är en relativt ovanlig kattras i Sverige än så länge. Den påminner mycket om britten (av förklarliga skäl) och har en dominant gen som gör den lockig. Den finns dock som rakhårig variant också, men dessa kan man inte ställa ut i dagsläget.
Under en begränsad tid så får man inom WCF para ut rasen med Brittiskt kort- och långhår utan att ansöka om särskilt tillstånd. De vanligaste raserna att använda som utparning inom Selkirken är just Brittiskt kort- och långhår samt perser och exotic.

Hur ovanligt är det med vita Selkirk Rex?
Det importerades en vit långhårig Selkirk rexhane till Sverige. Han blev far till de första svenskfödda vita Selkirk Rexen. Den första kullen föddes 2006. Han fick totalt fyra stycken kullar varav 7 avkommor var vita (både rakhåriga och lockiga). Sedan finns det två kullar efter en vit Brittiskt korthårshona (utparning) som har lämnat två stycken vita avkommor. Så innan min kull så har det fötts 9 st vita Selkirk Rex i Sverige, dessa föddes mellan 2006-2007.

Vad är god katthållning för dig?
God katthållning är att kunna se sin/sina katters behov och att göra sitt bästa för att katten ska må bra och trivas. Det innebär allt från att ta katten till veterinär för vård om den är sjuk, ge den ett näringsriktigt foder, se till att den har möjlighet att aktivera sig och att ge den omtanke och kärlek. Det innebär även att kunna klara av att ta svåra och tunga beslut.

Hur designade du den vinnande bilden?
Jag satt och lekte med lite olika accessoarer i ett bildredigeringsprogram. Rätt vad det var så kändes det som pricken över i:et och jag skickade in bidraget till tävlingen. :)

Visste du att den skulle bli en ”hit” när du la upp den till tävlingen?
Nej, absolut inte! Detta var en väldigt rolig överraskning. :D


®C. Samuelsson

Vem står bakom Qtcat Cattery?

Namn: Carolina Samuelsson
Katteri: Qtcat Cattery "British Shorthair and Selkirk Rex"
Du hittar katteriet: I Almunge utanför Uppsala
Webbsida: Qtcat.se
Katter hemma & på foder: HANARNA Qtcat Hugo Boss, S*Palace&Main's Sunseeker, huskatten Sudden, (N)Rakkerfantens Erasmus och HONORNA Modany Estibaliz, Frl. Tam Tam aus der Mondburg, Qtcat Bellatrix, S*Sagotassens Eowyn och Selkirk Rex-honorna Honey of Golden Velvet & Tisha of Golden Velvet.
Vissa är kastrater och vissa är fertila, besök hemsidan för mer info.


Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-18 20:40 #1 av: [Kavring]

Dessa två priser vann Qtcat också:
ARMBAND "Britter iFokus" & KLISTERMÄRKE "Britter iFokus"

Nr 2 & 3 i tävlingen vinner det stora klistermärket, och vinnarna kommer få det hemskickat via post.

Intresserad av armbandet eller klistermärket? Hör av dig till mig.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-18 20:58 #2 av: [Skörbjugg]

Jätteroligt att intervjun äntligen kom upp! Lyssa är verkligen supergullig och hennes mamma är såå vacker. Partajar

Anmäl
2013-11-18 22:30 #3 av: [Mustangcab]


Åh hej på dig gammelmatte säger Juzzy, det är så att mattes dator har kraschat och allting som finns på hårdisken går inte att komma åt. Men hon ska nog få någon som kan kunna spara det. Hon har backup på foton så du kommer att få flera av mig.

När det gäller din uppfödning så har du lyckats väldig bra med mig när det gäller temperamentet säger min matte. Jag har inte morrat eller fräst en enda gång sen jag kom hit och jag är snäll och vänlig mot alla både katter och människor.

Bäst tycker jag om morgonen när matte varit ute och hämtat tidningen då jag kan lägga mig bredvid henne på armstödet och spinna och så kan hon lägga ifrån sig tidningen och fråga. Ska vi gosa katt? Och då gosa det vill jag lova. Det är ingen annnan än jag som blir gosad med och jag är den enda som ligger där när hon läser tidningen.  Hon viskar i mitt öra att hon älskar mig, men jag vet att så säger hon till de andra 4 också, men det gör inget.

Grattis till vinsten!Tårta

 

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.