Annons:
Etikettfärg-teckning
Läst 8290 ggr
[Kavring]
2013-11-18 00:32

Färger: Silvershaded (Black tipped/silvershaded)

Detta är en kort artikel om färgen silvershaded, som är en helt fantastisk färg på Brittiskt korthår. Brittiskt korthår eller Brittiskt långhår som har silvershade har också härligt grön ögonfärg - kan man bli annat än bedårad?

Kanske har ni tidigare sett en silvershaded britt? De har underbart gröna ögon, med en svart eyeliner runt ögat. Pälsen är snövit med svarta toppar. Brittiskt korthår som är silvershaded bör se ut som andra katter inom rasen, men tenderar att ha ett ”mindre” ansikte. 

Svarta toppar

De svarta topparna bör inte täcka hela hårstrået, utan bör vara just i hårstråets topp och ha en jämn spridning över pälsen. Det är jämnheten som är viktig, inte hur stark färgen är i topparna. Det skall särskilt synas på ovansidan av katten, längs med hela kattens kropp, ben, huvud samt svans. Undersidan av katten bör vara så bleksilvrig att den skall påminna om nyfallen snö, och underullen skall vara blekt silvrig eller vit. Trampdynorna skall vara svarta, eftersom de skall ha samma färg som hårtopparna.

Inget pigment i hårroten

Katter med silvershade har inget pigment i roten av hårstrået, det upplevs av det mänskliga ögat som silverfärgat, medan toppen av hårstrået har pigment (pigmentet kan egentligen vara vilken färg som helst). Hos katter med shadedfärg är ca en tredjedel av hårstrået pigmenterat, vilket bland annat är ett sätt att särskilja shaded från ex. chinchillafärgade katter som har en åttondel av hårstrået färgat med pigment.

vizzzual.com @Flickr.com (Perser)

Källa: SI*Silverbuttons Blog

Har du tillägg till denna artikel? PM:a artikelförfattaren!

Annons:
[Skörbjugg]
2013-11-18 10:26
#1

Väldigt bra artikel. Finns det "chinchillafärgade" britter? Vilken ögonfärg ska de ha isåfall? 😍

[Kavring]
2013-11-18 10:46
#2

En av skillnaderna mellan silvershaded och chinchilla är att ännu mindre av pälsstrået/hårstrået har pigment (en åttondel). 🙂 Annars är de väldigt lätt att ta fel på. 

Och ja- det ska finnas Britter som är Chinchillafärgade. 😛

Mr Raja
2014-01-02 23:24
#3

Bra artikel, tycker jag men efter att ha sett fotot blev jag ännu mer vilse i brittdjungeln. Jag trodde först det var en helt annan ras. Eftersom vi talar färger så undrar jag om du kunde lägga in en silvershaded korthår också.

Vet man varför korthåren tenderar att ha mindre ansikten?

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

[Kavring]
2014-01-03 11:22
#4

Det är en Perser på bilden (som det står i parantesen under bilden), hittade inte dessvärre en bild fri att låna med en britt på. Därför lånade jag persern med rätt färg så man får se pälsen och ögonen. Jag tror att det mindre ansiktet egentligen är mer av en synvilla, men jag vet inte varför det är så. :)

[Kavring]
2014-01-03 11:24
#5

På den här sidan med uppfödaren Pymans så kan du se både silver- och golden-katter. http://www.pymans.dinstudio.se Hennes katt Maj-Britt går det väldigt bra för, hon är brittiskt korthår. :)

Mr Raja
2014-01-03 11:59
#6

#4

"Det är en Perser på bilden (som det står i parantesen under bilden), "

*visslar och låtsas som att det visste jag väl*

ähum.

Ja då var det väl inte konstigt att jag inte begrep hur tusan en britt kunde se ut så där?! *skrattar*

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

Annons:
dandelioness
2014-01-06 22:31
#7

Ser ut som en klassisk chinchilla perserkatt.

dandelioness
2014-01-06 22:32
#8

Oj då nu ser jag att jag hade rätt (såg inte texten om att det är en perser innan) ha ha

Upp till toppen
Annons: