08. Praktiska tips

Ett gott liv som innekatt!

2013-11-06 18:41 #0 av: [Kavring]

Innekatten behöver inte alls ha ett tråkigt och enformigt liv. Med lite fantasi och god vilja kan du göra din katts liv till ett paradis samtidigt som du skyddar den mot faror och en för tidig död. Denna artikel är ursprungligen publicerad på Hittekatter iFokus.

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:

 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom inte varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget


Denna artikel kommer ursprungligen från Hittekatter iFokus, och är skriven av Lena.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-07 00:33 #1 av: [Skörbjugg]

Mycket bra! Är så sjukt trött på att höra att katter "måste" få vara ute. Finns många andra tamdjur som man inte resonerar lika om, t.ex. Hundar men också andra smådjur etc etc

Anmäl
2013-11-07 11:57 #2 av: [Mustangcab]


Ja fåglar borde få var utomhus och flyga anser  jagGapskrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-11-07 12:16 #3 av: [Kavring]

#1 Nej precis, det hela blir ju vad man gör det till. Man kan inte jämföra med deras vilda förfäder - det är inte så katter (eller andra tamdjur) fungerar i dagsläget.
Dessutom är det förfärligt många som dör ute, högst "onaturligt". Vilar huvudet i handen

#2 Hahaha. Skämtar

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-10 00:16 #4 av: VästkustFia


Bra med tips om hur man gör livet fint för innekatter då det är många som bor så de bara kan hålla katt inomhus + att åtskilliga katter själva föredrar att vara enbart eller mest inne. Tycker dock ändå inte man ska överdriva farorna utomhus alltför mycket, bor man på landet och har katter som gillar att kunna gå ut när de vill så är det absolut inget fel med det heller Glad

Anmäl
2013-11-10 13:58 #5 av: [Mustangcab]


# 4 Det beror också på vilka grannar man har. Ifall de vill ha mina katter springandes i sina trädgårdar grävandes i sina rabatter.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-11-10 23:39 #6 av: [Kavring]

Håller med #5, det är ju flera variabler som spelar roll i detta. Glad

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-11 00:21 #7 av: Praefatio

Mina föräldrars katt var mycket mer harmonisk som innekatt. De bodde i lägenhet första året, sedan flyttade de till radhus och installerade kattlucka. Nu har katten blivit extremt revirslysten och stressad. Garanterat pga för många katter i området och för mycket att hålla reda på. De har börjat ha henne inomhus igen och gör som de gjorde första året, dvs går ut i koppel. De märker skillnad och hoppas att katten ska återgå till sitt vanliga jag när hon inser att hon inte måste vara ute och försvara det som är hennes jämt.

Så nej, katter kan helt klart må precis lika bra - eller bättre - av att vara inne! Så länge inomhusmiljön är stimulerande och rolig.

Anmäl
2013-11-11 00:24 #8 av: [Kavring]

#8 Vi får hålla tummarna för att katten slipper känna den stress som hen uppenbarligen kände av att vara ute nu då. Glad

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.