06. Inför kattungeköp

Vart hittar du enklast din britt?

2013-11-04 11:53 #0 av: [Kavring]

Vart kommer man i kontakt med uppfödare av Brittiskt korthår och Brittiskt långhår? I den här artikeln går vi igenom de vanligaste sätten att hitta sin alldeles egna katt! (Omslagsbild: SE*Helanders)

Förr om åren var det svårare att komma i kontakt med katterier (uppfödare av raskatter), men det har blivit enklare i och med internet! Idag har de flesta aktiva uppfödare egna hemsidor, där de beskriver sitt katteri, avelsmål och vilka katter de har hemma. Ofta brukar de visa upp vad de har för "planer" (vilka katter som ska paras inom en relativt snar framtid) och om de har kattungar.

Hur hittar du då uppfödarna? Det finns många sajter som man kan annonsera om sina kattungekullar på, men det vanligaste är att man nyttjar rasringarna (föreningar för uppfödare eller ägare av en viss ras/raser). De största i Sverige är Brittringen och Brittsällskapet.
Om man vill se mer om kattungarna går man in under Annonser, och kan läsa mer om olika katterier som har kull, eller har haft nyligen.
Det är dock bara ett första steg. Sedan måste man gå in på uppfödarens hemsida, och kanske till och med ta kontakt med denne för att veta om ungarna fortfarande är "lediga".

Ett annat vanligt sätt att hitta sin katt på är att läsa annonser via Blocket.se - det är faktiskt många uppfödare som annonserar sina kullar där, eftersom sajten har mycket trafik! Då brukar de skriva ut sitt stamnamn (dvs. vad katteriet heter) och hemsida, katter som enbart säljs över Blocket kan verka lite misstänkt. Var inte rädd för att hitta din drömkatt på Blocket, men var dock alltid noga med att fråga uppfödaren om hälsotester m.m.

Roman R @Flickr http://is.gd/vnSYMk

Detta gäller alla uppfödare (annons via blocket.se eller ej) - vanliga sjukdomar som HD, HCM och PKD bör katterna vara fritestade för. Läs mer om dessa sjukdomar här!

Ett annat sätt att hitta sin drömkatt på är att gå in via uppfödarnas hemsidor (enklast är det att hitta dem via Brittsällskapet eller Brittringen), eller att använda sökmotorn Google, vilket kan vara enklare om man letar efter katterier som föder upp Brittiskt långhår exempelvis.
Om du är i kontakt med en uppfödare kan de höra av sig till dig ifall de får en kull vid ett senare tillfälle, vilket kan vara perfekt om du är intresserad av ett speciellt mönster eller en speciell färg!
Då får man vänta ett tag på sin katt, men det kan det vara värt!


Tips på läsning: 

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-04 18:51 #1 av: [Mustangcab]


En seriös uppfödare skriver vad sitt katteri heter i annonsen på blocket så att man lätt kan gå in där och se  vad det står.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-11-04 18:52 #2 av: [Kavring]

Ja det glömde jag ju såklart att skriva, petar in det i texten nu. :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-11-04 18:55 #3 av: [Mustangcab]


BRASkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.