Annons:
Etikettfärg-teckning
Läst 12599 ggr
[Kavring]
10/23/13, 12:41 AM

Färger: Smoke

Vad är egentligen en smokefärgad katt? Hur kan man lära sig att se skillnad? Det är egentligen inte så svårt ifall man vet de grundläggande kännetecknen som finns för smokefärgade katter. Det är bara solida katter med silvergenen som kan bli smokefärgade, läs mer här!

Silvergenen tar bort färg (pigment) ur hårstrået, framförallt vid basen av hårstrået eftersom det är där det är svagt pigmenterat.
Det är de solida katterna som blir smokefärgade, emedan de agoutifärgade katterna blir silvertabby eller silvertigré (agouti = tigré, tabby, spotted, tickad).

Hur ser då en smokefärgad katt ut? Som det tidigare nämts i texten blir solida katter smokefärgade,vilket innebär att de inte har mönster eller liknande (för en artikel om solida färger, klicka här: Färger: Solida). Som det står längre upp i texten tar silverpigmentet bort färg ur hårstrået, framförallt vid hårstråets bas - kattens färg bildar alltså som ett täcke över en vit bas. Den smokefärgade katten upplevs ofta ha en färg på pälsstråna (ex. svart), tills dess att den rör på sig, då kan skiftningarna i pälsen synas ordentligt - eller att man lyfter på pälsen.

Smokefärgad katt by Normanack @ Flickr http://goo.gl/d2UiPn

Källor:
_SVERAK
Våra Katter nr 1/2003 / Lusali.com
_

Annons:
[Skörbjugg]
10/23/13, 8:18 AM
#1

Vad häftigt. Nu måste jag genast googla lite på smoke ;)

[Kavring]
10/23/13, 11:38 AM
#2

Nu finns en bild som illustrerar hur en smokefärgad katt kan se ut. :)

Achatina
4/6/14, 6:36 PM
#3

Silversmoke ser ju ut att ha agoutimönster, men om de nu är solida… Hur ser deras färgkod ut vid a:na? A kan det ju inte vara, men typ aa, atat osv? Hur typ förbättrar man färgen vid avel? Eller snarare (om de nu får en färg/teckningbedöming alls?) hur bedömer man färgen/teckningen? Kan de ha dålig pigmentering på något sätt eller faller de alla inom ramen för hur de ska 'se ut' om de är renrasiga britter med den här färgen?

Upp till toppen
Annons: