03. Hälsa, beteende & skötsel

Sjukdom: Coronavirus

2013-09-16 23:51 #0 av: [Kavring]

Coronaviruset (Feline coronavirus, FCoV), ibland mer känt som FIP (som är en av de två varianterna av coronaviruset), är ett virus som enbart smittar mellan katter - och framförallt innekatter.

   Det finns två varianter av coronaviruset: En tarmform och en FIP-form.

   Om en katt bär på FIP smittar inte detta mellan andra katter, och är något ovanligare än tarmformen. FIP är en obotlig och dödlig sjukdom, och är en utveckling av coronaviruset.
   För att utveckla FIP måste katten dock ha smittats av tarmformen först. Tarmformen av viruset är inte direkt dödlig, om inte viruset utvecklas till FIP.
   Men det kan vara svårt att bli av med tarmformen om man har flera katter, eftersom viruset främst smittar via avföring. Det är alltså kattlådorna som är det största problemet. Vid dåligt rengjord omgivning kan alltså viruset överleva i flera veckor, och katterna kan smitta varandra - även de djur som precis blivit av med viruset kan bli infekterade igen.

   För att rengöra behöver man bara enkla rengöringsmedel, eftersom det är känsligt mot rengöringsmedel över huvud taget. FIP utvecklas framförallt hos unga djur, 50% är under 2 år. Det finns tre faktorer man tror påverkar risken för utvecklandet av FIP: ålder, antal katter hemma och ärftlighet. 

När djuret väl har utvecklat FIP finns det två olika sjukdomsförlopp

Den torra formen: Olika organ skadas, under en process på flera månader. Symptomen varierar beroende på vilka organ det är som skadats (ex. ögon, hjärna, tarm, njurar). Vanligtvis brukar katten magra och bli tröttare, ofta med feber.

Den våta formen: Djuret fylls med vätska, och läcker ur olika kroppshålor (buk- och brösthåla). Buken kan bukta något av vätskan. Det kan bli svårt att andas för djuret då brösthålan är vätskefylld. Processen brukar ta några dagar till någon vecka, det går vanligtvis ganska snabbt fr.o.m. sjukdomens upptäckt.

Sjukdomen är obotlig, och slutar med att djuret avlider. 

Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-09-17 07:43 #1 av: [Skörbjugg]

Räcker det alltså med att skura ur kattlådan lite då och då?

Anmäl
2013-09-17 10:52 #2 av: [Kavring]

Det är väl inte det enda, men det är framförallt lådan som behöver rengöras noggrant.
Framförallt att man tänker på att byta sanden (och rengör lådan) efter de föreskrifter som står på förpackningarna, eller kanske lite innan dess t.o.m. Får idé

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.