08. Praktiska tips

Resa med katten (del 2 i bur, tåg, buss, bil, båt)

2013-08-30 19:05 #0 av: [Kavring]

Det finns lite att tänka på när man ska resa med katten i bur. Vanligtvis brukar man tänka på bilresor, men vi kommer även inkludera resa med tåg, buss & båt. ***Bild: Qtcat***

   Först och främst finns det vissa regler för hur stor en transportbur skall vara. Katten ska kunna vända sig om, och därför behöver buren vara tillräckligt stor för detta.

   Sedan gäller det rena trivselfaktorer, såsom att man förbereder buren med ett uppsugande material i botten (ex. tidningspapper) ifall katten kissar i buren eller liknande (en av mina katter har protestbajsat i buren efter ett veterinärbesök, så man får vara beredd på att det kan bli kladd så att säga).

En filt eller liknande som känns bekant brukar också vara uppskattat av katten.

   Tänk på att placera buren stadigt, så att den inte vickar eller vinglar - om möjligt bör man spänna fast buren på något sätt, ex. med spännremmar eller säkerhetsbälte.

 1. Med bil:
     Du ska kunna ha tillsyn till djuret från passagerarutrymmet ifall du placerar kattburen i bagageutrymmet - vid inbromsningar och liknande skall man ha kontroll så att djuret ej far illa.
     Din katt måste ha tillgång till friskt vatten, minst vart 6:e timme.
     Tänk på ifall du lämnar din bil i solen eller ute i soligt väder en varm dag, eftersom temperaturerna snabbt stiger i fordon. Det hjälper inte ifall man har en springa öppen vid fönstren.
     Tänk på att bara transportera friska djur längre sträckor, undvik att transportera dräktiga och sjuka katter.
     Undvik att resa med lös katt i bilen.

 2. På tåg:
     Tänk på att tala om att du skall resa med katt när du bokar din biljett, eftersom det finns särskilda kupéer med tanke på allergirisk.
  Katten måste också ha tillgång till vatten under en längre resa.

 3. På båt:
     Om du reser med passargerarbåt och behöver boka hytt måste du höra efter vad som gäller för katten innan du bokar biljetten. Det är inte självklart att det är OK att ha katt i hytt.
     Om du åker med en mindre båt, ex. motor- eller segelbåt, bör du ha en flytväst till ditt djur, ifall katten ramlar i vattnet. De flesta djurflytvästar har små handtag eller hakar som man kan få tag i ganska lätt ifall olyckan är framme.
  Katten måste också ha tillgång till vatten under en längre resa.

 4. På buss:
     Eftersom allergirisken finns bör du säga till innan du köper din biljett att du reser med katt. Det brukar finnas avsedda platser, ofta längst bak, i bussar för djur.
  Katten måste också ha tillgång till vatten under en längre resa.

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-09-01 21:11 #1 av: [Kavring]

När du och katten ska resa med flyg så finns det vissa "hinder" i er väg mellan incheckningen och flygplanet - jag tänker på när du och katten är i säkerhetskontrollen. Glad

Det här kommer att hända: 

Allt handbagage måste säkerhetskontrolleras!

Med det menas att kattens bur måste åka genom röntgenapparaten - dock inte katten!! Inget levande skall åka genom röntgenapparaten! 

Det finns två olika metoder, beroende på hur säker du och din katt är i stressade, högljudda och stökiga situationer (det är oftast så en säkerhetskontroll ser ut, mycket ljud och rörelser m.m.). 

 1. Gå igenom bågen:
  Matte/husse plockar ut sin katt ur transportburen, låter den åka genom röntgenapparaten och går genom "bågen" med katten i famnen. På andra sidan röntgenapparaten kan man stoppa tillbaka sin katt i den säkerhetskontrollerade väskan.


 2. Gå in i båset:
  Matte/husse berättar för personalen i säkerhetskontrollen att man har en stressad katt med sig, och ber om att få ta ut katten i ett avskilt rum (ofta kallat "båset") då det är lägre stressmiljö där.
  I båset tar matte/husse ut katten från buren och låter den säkerhetskontrolleras, och sedan stoppar man tillbaka sin katt i buren när allt är klart.
  Om katten är riktigt arg eller stressad finns andra lösningar att tillgå, säkerhetspersonalen vet vad. 

Får idé Tänk på att det är DU som känner ditt djur bäst, och vet var gränserna går - säkerhetspersonalen kan inte gissa sig till om din katt är lugn eller stressad. DU måste informera om hur allt förhåller sig!
Ta alltså inte fram en arg katt - en stressad och arg katt kan skada dig eller säkerhetspersonalen, eller kanske försvinna iväg i lokalerna.
Våga säga till att du vill till båset, det är bättre att du går dit istället för att det blir en liten cirkus i säkerhetskontrollen!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-27 23:11 #2 av: [Mustangcab]


När jag hämtade min treje britt så flög jag. Jag behövde inte sända någon bur genom säkerhetskontrollen. Däremot så så kände väktaren igenom buren med katten i fast jag erbjöd mig att ta ut en mycket lugn och försiktig katt. Men det behövde jag inte så jag gick igenom säkerhetbågen med katten i buren.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-27 23:37 #3 av: [Kavring]

Hmm.. Det är inte så det ska gå till, men det var ju bra för katten att du slapp så att säga.
Om andra läser detta så är det tyvärr inget man kan räkna med. ^^

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-10-27 23:41 #4 av: [Mustangcab]

Ärligt talat så frågade väktaren om katten var arg och ja sa nej och erbjöd mig att ta ut honom men han tackade nej till erbjudandet och lät mig gå igenom bågen. Tydligen någon med respekt för små kattungar på 13 veckorGapskrattar
 Vid incheckningen hade jag ut honom och visade upp honom då det var kattintresserade kvinnorSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.