2013-08-20 11:15 #0 av: [Kavring]

Det finns många saker att tänka på när man ska ut och resa, särskilt om katten ska med. Var noga med dina förberedelser för att inte råka ut för tråkigheter. ***Bild: Caaassiiie***

Om du ska åka någonstans är det viktigt att du är förberedd.

Om du åker utomlands måste din katt (inom EU)

- vara ID-märkt med mikrochip (om djuret är märkt innan 2011 med örontatuering, och ifall detta kan verifieras via pass eller veterinärintyg så är det OK - djuret behöver ej märkas om)

- skall vara rabiesvaccinerad, TIDIGAST när djuret är 90 dagar gammalt (annars måste detta göras om) och SENAST 21 dagar innan avresa. Se jordbruksverkets hemsida.

- skall ha ett pass för sällskapsdjur. Detta utfärdas hos veterinär. Observera att detta är en värdehandling.

När du för in ett djur till Sverige (din hemresa) så gäller samma regler för införsel av djur som för alla andra (id-märkning, pass för sällskapsdjur, ev. avmaskning mot dvärgbandmask, ev. anmälan om införsel till tullen).

...via flyg

- Om du skall flyga är det inte självklart att alla flygbolag tillåter djur ombord, ta därför alltid kontakt med ditt flygbolag innan du bokar din resa.
- Flygbolag som tillåter djur på sina flygningar brukar vanligtvis ha vissa regler för hur djuret reser. Djuret behöver ofta sitta i sin bur under hela flygningen, samt att buren inte får vara större/tyngre än de handbagagemått/vikter som anvisats.

Bild hämtad från http://mrg.bz/UiPlp5

Det bästa du kan göra ifall du ska resa inom EU är att ta reda på vad som gäller för det aktuella EU-landet. Det förekommer alltid skillnader mellan olika länders in- och utförsel av djur.