06. Inför kattungeköp

Att köpa en kattunge

2013-07-30 21:27 #0 av: [Kavring]

Det finns mycket att tänka på inför ett kattungeköp. Här är en enkel lista med några av de saker man bör ta reda på innan man skaffar sin nya kompis! ***Bild: SE*Helanders***

 • Finns tiden för en katt?
  Katter är självständiga djur, som tyvärr dras med ryktet om att de tycker om att vara ensamma. Katter är sociala varelser, de tycker om att vara med sina människor och många katter tycker om att ha kattkompisar också. Därför är det också viktigt att man uppmärksammar sin katt. Det är inte det bästa att ha en katt om man jobbar mycket eller gör mycket utanför hemmet på sin fritid. Även om katten har en kattkompis måste man som människa vara hemma med katten några gånger under dagen. Minst två gånger per dag1 skall djuret ses till, alltså ca var 12:e timme. Gärna oftare än så dock.

  ® Anna Carlsson
 • Vilka skäl ligger bakom att köpa katt?
  Det är inte en god idé att skaffa en katt utan att man faktiskt är genuint intresserad av djuret. Om det är barn som tjatar efter en katt ska man veta att det är ändå den vuxne som har ansvar för djuret i första hand. Det gäller såklart också om barnet tröttnar. Om du bor ensam och vill ha en kompis så är det viktigt att du känner efter om en katt faktiskt passar in i ditt liv, även om du är ensam just nu så kanske du inte känner på samma sätt sen. Alltså: ta dig tiden att känna efter.

 • Har du ekonomin för en katt?
  Alla katter kostar något, även om köpesumman varierar så finns de månatliga kostnaderna som man inte blir av med. Exempelvis kattsand och mat. Man bör försäkra sin katt, man vet aldrig när olyckan är framme (och då måste man också vara beredda att betala den självrisk som försäkringsbolaget och du har kommit överens om). Allt detta kostar ju såklart pengar, och man ska vara medveten om att det i längden inte är billigt att ha en katt. I gengäld har man en god vän för livet!

 • Allergi
  Om du är osäker på hur det ligger till med allergi i familjen, besök gärna en kompis som har djur eller en uppfödare och stanna där ett tag. Det är jättetråkigt om man inte kan behålla sin katt pga just allergier. Vet du dessutom att det finns allergier inom familjen bör du kanske vara extra försiktig och noga tänka igenom ditt val. Notera att även katter utan päls, som ex. Sphynx, inte nödvändigtvis är allergivänliga. Hälsa därför på med den som är allergisk/misstänks vara allergisk hos kompisar med djur/uppfödare innan man bestämmer sig för att skaffa katt.

  ® Anna Carlsson

 • Var köper du din katt?
  Det kan tyckas trivialt, men tänk gärna igenom var du köper din katt. Det finns nästan alltid annonser ute på blocket med 50% den rasen och 50% det - det du behöver veta är att om inte katten har renrasiga föräldrar med stamtavla ur samma ras så är katten inget mer än en huskatt. Dvs. att en katt som påstås vara 50% norsk skogkatt & 50% huskatt inget annat än en huskatt. Detta har bl.a. betydelse för hur du försäkrar din katt. Detta är också ett exempel på en oseriös uppfödning, där personen som står bakom kullen tjänar pengar på andra som har arbetat hårt för att hålla raserna frisk och sunda.
  Om du köper en katt på ex. blocket.se och betalar en liten summa för att ge en huskatt ett hem så är det förstås en fin sak att göra också. Du ger ju katten ett hem. Däremot är det vissa saker man som konsument bör fråga efter i ALLA typer av kattköp:
   - Kattungen är minst 12 veckor gammal (detta är svensk lag)
   - Gärna avmaskad
   - Vaccinerad x 2
   - Gärna ID-märkt
   - Veterinärbesiktigad (detta intyg skall ej vara över 7 dgr gammalt)
   - Om möjligt: gör hembesök hos den uppfödare du tittat ut och kolla på föräldrarna till katten! Då kan du få ett hum om vad du kan förvänta dig av din katt som vuxen.

 • Rassjukdomar?
  Om du köper en raskatt finns det ofta dokumenterade sjukdomar som ofta är förekommande inom aveln. Det du bör kolla upp innan du köper din kattunge är ifall föräldrarna är testade för PKD eller HCM-skannade.
  Om du vill läsa mer om sjukdomar som britterna oftast dras med kan du göra det här!


  Allt eftersom tiden går kommer vi fylla på med diskussioner som förekommit på sajten om kattungeköp:

  1. Skaffa katt, vad tänka på? Startad 2013-11-03
  2. Tips på kattungar. Startad 2013-11-03

  Vill du skaffa huskatt? Då rekommenderar jag dig att titta in på någon av de olika katthemmen i Sverige, om du köper en katt därifrån vet du vad pengarna går till! Du hjälper nämligen katthemmen att ta in fler katter som är i nöd när du köper en katt därifrån!

Inspiration och källa: Föreningen Samvetet

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-18 10:23 #1 av: [Mustangcab]


Fast även uppfödare annonserar på blocket. Min första britt hittade jag faktiskt där. Men i regel så har de en länk till sin hemsida. I detta fall hade uppfödaren inte ens en datorSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-08-18 11:30 #2 av: [Kavring]

Blocket är en jättebra sajt för att nå ut med sina (katt-)annonser, och är ett bra sätt att hitta uppfödare med kattungar. :)
Men som jag skrev menade jag alltså huskatter på blocket - jag tycker att man om möjligt bör köpa (hus-)kattungar från katthem (detta är alltså min personliga åsikt), eller som säljare ta ut en större summa för kattungen. Detta för att minska "slit och slänget" av katter, och höja kattstatusen. :)

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-18 11:50 #3 av: litettrassel

Och om det är raskatt så kan det vara bra att fråga om HCM och PKD som är två allvarliga genetiska sjukdomar som drabbar kattens hjärta och njurar.

Anmäl
2013-08-18 14:09 #4 av: [Mustangcab]

#2 Naturligtvis, det finns olika som annonserar på blocket. Jag rekommnederar alltid katthem till dem som vill ha en huskatt. Men då  ska man också var medveten om att det finns människor som hjälper katter utan att var medlemmar i någon organisation också. Däremot BYB har jag inget till övers för. Själv hjälper jag ett Katthem med diverse saker och har tidigare varit engarerad i en förening.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-08-18 14:21 #5 av: litettrassel

Jag tycker också att det är intressant att höra sig för om varför uppfödarna avlar och vilka mål de har. Höra sig för om de katter de har i katteriet samt om den tilltänkta kattungens mamma och pappa, gärna få träffa dem om det går.

Redigering; Vilket jag precis såg att du skrivit... Ang föräldrarna

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.