03. Hälsa, beteende & skötsel

Skötsel - långhår

2013-07-30 16:01 #0 av: [Kavring]

Lite tips på hur man bäst tar hand om Brittiskt långhår! Detta är återkommande och generell skötsel. Lämna gärna tips på hur du sköter din katt!

 • Päls

     Långhåren har en pälstyp som kallas semilånghår, och bör kammas igenom minst en gång i veckan - gärna mer.

     För skötsel behöver man en stålkam, eftersom man inte vill använda karda då man vill att katten ska ha en tät päls. Ofta behöver man reda ut tovor, och då kan en sax vara väl till hands.


     Om man badar sin katt finns det många bra schampon att välja mellan, och långhår behöver förutom schampo även balsam/conditioner. Balsam/conditioner använder man för att hårstråna ska "stängas till" och bli finare, men även lättare att borsta. Ett bra tips kan vara att kamma igenom pälsen innan badet så att det blir mindre knutar efteråt. Det är också viktigt att man ordentligt sköljer av pälsen, man får gärna stå riktigt länge och skölja så att inte så mycket blir kvar i pälsen (då har den inte den kvalité som man efterfrågar) samt att man ALDRIG blöter en katts huvud. Då är risken att vatten kommer in i öronen osv.

     Om man vill att pälsen ska hålla sig riktigt fin efter badet rekommenderar många att man fönar katten, och man bör tänka på att en hårfön kan bli riktigt varm. Om man fönar bör man därför tänka på att inte ha alldeles för varmt eller hålla fönen riktad på samma ställe på katten.

     Ett annat alternativ är att använda sig av torrschampo för katter, vilket man antingen sprayar på den fettiga pälsen eller pudrar på (beroende på vad man har för torrschampovariant). Det är då viktigt att man borstar ut torrschampot ordentligt för ett gott resultat.

 • Klor
     Klor ska aldrig klippas på utekatter (de måste kunna försvara sig mot andra katter och djur utomhus)!

     Men om du har en innekatt bör man klippa klorna minst varannan vecka. Om man inte klipper klorna på katter kan klorna börja växa in i trampdynan på katten.

     Om man ska ställa ut sin katt ska man alltid klippa klorna strax innan utställningen.

 • Tänder

     Det är ingen lätt sak att borsta tänderna på sin katt, men det finns knep. Antingen använder man tandborstar för djur som finns i djurbutiker, eller så kan man använda sig av något som liknar gasbindor (som är helt och rent förstås!) för linda om fingret och sedan för att försiktigt gnussa på kattens tänder.

  OBS!
  Det finns också en tandsjukdom hos katter, FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions), som orsakar en enorm smärta i tänderna och tandköttet. Tanden förstörs långsamt, och tandköttet svullnar upp (vilket kan göra det svårt att se om sjukdom finns).

     Ett sätt att se ifall katten har FORL är genom tandköttets färg, ser det onormalt ut eller är rött så kan det vara en god idé att kontakta sin veterinär, som i sin tur kan kika på det. Oftast löser veterinärer detta genom att dra ut tanden vid påträffande av sjukdom.


Läs om hur du tar hand om en korthårig päls här!


Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-09-14 11:48 #1 av: [Kavring]

Om du inte ska ställa ut din katt kan du använda superbra kardor som Furminator (som det finns massor av kopior av på marknaden), vilken tar bort dött hår och underull. Ajaj på utställning alltså.Får idé


Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.