03. Hälsa, beteende & skötsel

Skötsel - korthår

2013-07-30 15:43 #0 av: [Kavring]

Det finns mycket man kan säga om skötsel! Här finns lite av det som är ständigt återkommande i skötseln av sin britt! Lämna gärna tips om hur du sköter om din katt!

 • Päls

     Korthåren har en tjock päls som behöver kammas igenom minst en gång i veckan. Om du har en katt du planerar att ställa ut bör du främst tänka på att INTE använda en karda! Korthåren skall ha en tät päls, och kardor drar av alldeles för mycket päls.

     Istället bör man använda sig av en fin stålkam, som enbart borstar igenom pälsen och tar bort dött hår.


     Om man badar sin katt finns det många bra schampon att välja mellan, däremot skall man veta att korthåren inte behöver någon typ av balsam/conditioner. Det är egentligen till för långhårspälsar.

     Om man vill att pälsen ska hålla sig riktigt fin efter badet rekommenderar många att man fönar katten, och man bör tänka på att en hårfön kan bli riktigt varm. Om man fönar bör man därför tänka på att inte ha alldeles för varmt eller hålla fönen riktad på samma ställe på katten.

 • Klor
     Klor ska aldrig klippas på utekatter (de måste kunna försvara sig mot andra katter och djur utomhus)!

     Men om du har en innekatt bör man klippa klorna minst varannan vecka. Om man inte klipper klorna på katter kan  klorna börja växa in i trampdynan på katten.

     Om man ska ställa ut sin katt ska man alltid klippa klorna strax innan utställningen.

 • Tänder
     Det är ingen lätt sak att borsta tänderna på sin katt, men det finns knep. Antingen använder man tandborstar för djur som finns i djurbutiker, eller så kan man använda sig av något som liknar gasbindor (som är helt och rent förstås!) för linda om fingret och sedan för att försiktigt gnussa på kattens tänder.


  OBS! Det finns också en tandsjukdom hos katter, FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions), som orsakar en enorm smärta i tänderna och tandköttet. Tanden förstörs långsamt, och tandköttet svullnar upp (vilket kan göra det svårt att se om sjukdom finns). Ett sätt att se ifall katten har FORL är genom tandköttets färg, ser det onormalt ut eller är rött så kan det vara en god idé att kontakta sin veterinär, som i sin tur kan kika på det. Oftast löser veterinärer detta genom att dra ut tanden vid påträffande av sjukdom.


Läs om hur du sköter en långhårspäls här!

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl
2013-08-17 16:34 #1 av: [Mustangcab]


Det räcker inte  med att vetten ser  katten i munnen för att konstatera FORL utan det krävs röntgen. Sen kan sjukdomen vara olika svår hos katter. Själv har jag en huskatt som kollas årligen för FORL men det är en mild variant och hon är 13 år.

Min britter kollas också naturligtvis men ingen av dem har FORL.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-08-17 20:26 #2 av: [Kavring]

#1 Nej, precis. Det är en relativt svårupptäckt sjukdom. Tyvärr är min ena huskatt drabbad av detta också. :(

Hälsningar Kavring,
sajtvärd på KATTSAJTERNA Britter & Selkirk Rex
••• NYTT PÅ SRiF: deltävling på iFokus Djurfoto 14, delta du med!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.