Annons:
Etikettatt-höja-kattens-status
Läst 1841 ggr
[Kavring]
7/30/13, 1:11 AM

Enkla sätt att höja kattens status

Vi är många om att älska våra katter, och vi är många som tar hand om våra katter som de familjemedlemmar de faktiskt är. Men vi har ännu inte i dagens samhälle lyckats få upp kattens status till den nivån att katter inte anses vara något slags slit och släng. För att få en bättre tillvaro för våra fyrfota vänner måste vi alla försöka bidra till att kattens status blir högre. ***Bild: Kavring***

Det finns enkla sätt att höja kattens status, via kattstatus.se finns mångra bra tips.

1. Kastrera Det är många katter som kommer till livet som oönskade. De blir antingen avlivade eller växer upp utan ett hem. Om de har tur hamnar de på ett katthem som kan ta in dem, men oftast tvingas dessa katthem prioritera hårt för vilka katter som de kan ta omhand.
    Till den som går i tankarna på att en katt mår bättre som fertil: fertila katter mår ofta inte bra av den stress och påfrestning som fertilitet innebär. Honkatter får lätt livmoderinflammation och blir lätt dräktiga flera gånger under sin livstid, vilket såklart påfrestar deras kroppar något enormt. Hankatter kan börja urinmarkera och slåss med kvarterets katter för att hävda revir, förutom att nämna just stressen av att hitta en partner. Många katter försvinner också under vanliga löptider, och vill man minska risken för att sin älskling försvinner iväg på långa friarstråt bör man alltså kastrera sin katt.

2. ID-märk Halsband är inte ett fullgott alternativ till ID-märkning, då det lätt ramlar av. Ett bra sätt att ID-märka på är via örontatuering eller via ett chip i nacken. Om man väljer att ID-märka via chip måste man vara beredd på att en vanlig privatperson inte kan titta på chipet, man måste nämligen ha en speciell apparat för att läsa av chipet. Om man väljer örontatuering kommer den alltid synas, och man vet att någon äger katten. Ett annat alternativ är att märka katten med båda varianterna, då har man verkligen säkrat allt man kan!
    Genom att ID-märka katten minimerar man antalet katter som man inte vet vart de hör hemma om de skulle komma bort (bl.a.).

3. Försäkra Det är oftast inte speciellt dyrt att försäkra sin katt, särskilt inte om man försäkrar den direkt från att den är kattunge. Veterinärvård kan bli riktigt dyrt utan försäkring, och det är bättre med en försäkring än att låta katten somna in för att man inte har råd med den vård djuret skulle behöva ifall olyckan är framme.

4. Stöd katthem Stöd det lokala katthemmet! Om man vill kan man ofta agera stödhem till katter som väntar på adoption, och på så sätt hjälpa katthemmen ta in så många katter som möjligt. Katthemmen verkar aktivt till att höja kattens status, och tar oftast en vettig summa för katterna av köparna. Detta innebär att katter inte blir det "billiga" husdjur som många faktiskt upplever dem att vara. Genom att höja köpesumman blir fler faktiskt mer rädda om sina katter. 

5. Innekatt? Det finns egentligen ingen riktigt bra anledning till att ha utekatt om man bor i stan, eftersom det egentligen inte är en miljö för en katt att vistas ute i. Katter är inte heller vilddjur, de är husdjur. Om man vill ta ut sin katt finns alltid alternativet att gå ut tillsammans med katten i sele och koppel, eller att näta in balkong/uteplats.

Annons:
[Kavring]
7/30/13, 2:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Här är Vickan iklädd halsband och sele med koppel.
Utifall Vickan skulle komma bort har vi dessutom satt fast en liten kapsel med adress- och kontaktuppgifter i hennes sele. Förutom det har hon också ett ID-chip. 

Vi brukar ta med hennes bur också när vi är ute, när hon har tröttnat kryper hon in i den och betraktar världen utifrån den istället.

Upp till toppen
Annons: