2013-07-29 21:24 #0 av: [Kavring]

Detta är en kort överblick över rasens historia i världen och i Sverige. Inkluderar även en kort bild av Brittens temperament ***Bild: Mustangcab***

Rasen utvecklades ur den engelska huskatten, som uppskattades mycket under 1800-talets utställningar.1

Som namnet avslöjar kommer britten ursprungligen ifrån Storbritannien, och har varit en godkänd ras sedan den första kattklubben bildades 1946.2 Under mitten av 1960-talet infördes rasen till Sverige.3 Då var den endast godkänd i den blå färg som än idag är populär, även om rasen nu förekommer i över dussinet färger och varianter. Det var därför rasen först kallades för british blue, ett namn som sedermera har övergetts till förmån för british shorthair efter att man använt Perserkatter för att få in fler färger i rasen i och med att rasen fick fler färger. Med Perserns gener följde också långhårsanlaget till rasen Brittiskt långhår.

Under det första och andra världskriget tog rasuppfödningen stryk, men lyckades återhämta sig från 1950-talet. Från och med 1983 gick Brittiskt korthår och europén åt skilda håll gällande rasstandard, då FIFé beslutade sig för att de båda raserna skulle bedömas enskilt var för sig.4 

Raserna (korthår och långhår) är idag väldigt omtyckta. De är väldigt kärleksfulla familjemedlemmar som gärna ligger vid sidan av för att ha koll på sin ägare. Britten är inte så intresserad av att ligga i knät hos husse eller matte, men säger oftast inte emot ifall man lyfter dit dem själv.

Britten har ett väldigt lugnt temperament, särskilt när de kommit ur ungkattsåldern. De är relativt lugna, och klättrar absolut inte i gardiner i vuxen ålder. Katterna är ofta väldigt fästa vid sina familjemedlemmar. Det är väldigt lugna katter, och passar dig som inte vill aktivera din katt 24/7 (även om du såklart måste aktivera den några stunder om dagen).


Har du tillägg till detta? PM:a gärna artikelförfattaren!