Annons:
Etiketterhälsabeteendeskötsel
Läst 8360 ggr
[Kavring]
2013-10-09 10:27

Sjukdom: FIV & FeLV

Fiv och Felv är sjukdomar som är relativt ovanliga i Sverige, men man brukar testa sina djur för sjukdomen ändå då sjukdomarna är allvarliga och innebär ett ibland långvarigt lidande för katterna som bär på virusen. Ibland blir resultaten positiva, men du kan ändå hindra att smittan överförs till friska katter om detta upptäcks i tid. Men vad är FIV & FeLV? Och hur smittar sjukdomen?

FeLV - Felint leukemivirus

Katter som är smittbärare smittar andra vanligen via sitt saliv, men smittan kan också överföras via avföring, urin och blod. Vanligast är dock att smittan överförs via bett och tvättningar då katten slickar sig eller andra rena (alltså via saliv). Din katt behöver inte ens visa att den är sjuk, men ändå bära på smittan.

Symptom

De allra flesta katter som har ett effektivt immunförsvar kan bli av med sjukdomen under en period av några veckor. i ett akutare stadium kan katten uppvisa symptom för sjukdomen och lymfknutorna kan svullna. Insjuknade katter utvecklar antikroppar mot viruset, och blir förmodligen immuna från sjukdomen resten av livet.

FeLV kan också orsaka tidig fosterdöd, vilket alltså kan vara en anledning tilll varför en katt har svårt att reproducera levande ungar.

FeLV innebär att katten har ett försämrat immunförsvar, och därför blir de lättare drabbade av sjukdomar som en följd av detta. Även tumörsjukdomar är vanligt förekommande vid FeLV.

Hur sjukdomen utvecklas

Infektionen sprider viruset i kattens kropp via blodet. Förökningen sker i mjälte, tarm och benmärg. Från benmärgen sprids vita antikroppar infekterade med viruset, vilket infekterar mer vävnader, ex. mjälte och urinblåsa (källa Burmaklubben).
Detta behöver inte alltid betyda att katten är smittbärande, då viruset kan vara slumrande och inte utlösas i kattens kropp.

Katten kan tillfriskna inom några månader, förutsatt att den har ett effektivt immunförsvar. Om inte kommer viruset forstätta sin spridning och katten blir en ständig smittbärare. Detta innebär att katten kommer att insjukna, detta kan ta upp till 3-4 år. Vanligen dör katten då av elakartade tumörer, immunförsvarsrelaterade sjukdomar eller andra blodsjukdomar eller olika typer av cancer (källa Burmaklubben).

Särskilt kattungar blir mycket utsatta vid smitta av viruset, eftersom de inte har samma motståndskraft mot viruset som vuxna djur.
Om katten har viruset slumrade i benmärgen, så kan detta spridas tillbaka till blodet ifall katten utsätts för stress vid t.ex. sjukdom, kortisonbehandling eller dräktighet.
De flesta katter gör sig av med virus i benmärgen inom 6 månader från infektionen, men nyfödda kattungar kan bli kroniska bärare av viruset (källa Burmaklubben).

Diagnos

Genom blodprov kan man påvisa att katten har blivit smittad av virus. Blodprovet visar dock ingenting ifall katten har viruset slumrandes i benmärgen, men många gånger kan viruset eliminieras under en tidsperiod som ovan nämnt.

Att förebygga smittan

Låt inte smittade djur vistas med andra katter, och testa nya katter innan de introduceras till kattgruppen. Infekterade katter måste hållas separerade från andra katter. På det viset kan inte smittan spridas vidare till andra katter.
Detta gäller också vid parningar, man bör testa avelsdjuren för FIV och FeLV innan parning.
Rengöringen blir också viktig i hemmet, extra noga bör man vara med att städa kattlådan (inte bara rensa den) och matskålar. Förutom detta är det ocksåviktigt att man städar ordentligt i alla övriga utrymmen.

Samråd med veterinär, men man bör vänta några månader och för att sedan göra om testen.

FIV - Felint Immunosuppressivt Virus

FIV är ett virus i samma familj som HIV - katten kan alltså inte bli av med viruset, och en infektion kommer alltid leda till sjukdom.
Sjukdomen smittar via saliv och blod, mest troligen genom bett och sår. Sjukdomen är också känd som katt-AIDS.
Trots att sjukdomen är ovanlig i Sverige så diagnostieras ett par fall om året av SVA.

Symptom

En ökad känslighet för infektioner är en av kännetecknena för sjukdomen, vilket går att relatera till HIV vilket alltså FIV liknar. Det finns inga symptom som är unika för FIV. Viruset minskar antalet vita blodkroppar, vilket försämrar immunförsvaret då antalet antikroppar minskas.

Infekterade katter kan ha en kortare akut sjukdomsperiod, med framförallt feber och nedsatt allmäntillstånd. I vissa fall kan man se inflammationer i ögon, hud, tarm eller luftvägar. Detta är ett stadie som ofta inte blir uppmärksammat.
Även nedsatt aptit är ett av symptomen.

Hur sjukdomen utvecklas

Efter detta stadie tillfrisknar katten, och är kliniskt frisk. Under denna period etablerar sig viruset i kattens kropp. Det kan ta flera år innan sjukdomen faktiskt bryter ut. När det väl händer så beror det ofta på att katten blivit smittad av något som katter med ett effektivt immunförsvar aldrig skulle orsaka sjukdom.
En av de vanligaste symptomen vid FIV-infektion är att munhålan blivit inflammerad. Andra symptom är kronisk övre luftvägsinfektion, kronisk inflammation i hud eller ögon eller tarm, febertoppar, tumörer, förstorade lymfknutor, avmagring.
Kattera kan temporärt tillfriskna, för att sedan insjukna igen och bli allt sämre.
Dräktiga katter för över viruset till kattungarna innan de har fötts och efter förlossningen. Detta kan leda till reproduktionsproblem.
Kattungarna blir sällan smittade av en infekterad katthona, om hon inte smittas under dräktigheten då honans antikroppar verkar skydda kattungarna mot att infekteras. Det vill säga att om en katthona har smittats innan hon blev dräktig så överförs inte smittan till kattungarna.

Diagnos

Viruset finns i kattens antikroppar, och kan därför påvisas genom blodprov. En katt med viruset i antikropparna är en smittad katt, eftersom att viruset aldrig lämnar kroppen efter infektion.

Om man misstänker att katten är infekterad med FIV kan flera tester behövas, eftersom det kan ta upp till 8 veckor innan man kan hitta antikroppar i kattens blod.

Att förebygga smittan

Eftersom detta är en allvarlig sjukdom måste man se allvaret i situationen. En smittad katt bör eller ska inte ha kontakt med andra friska katter, eftersom detta kan leda till smittospridning. Katten bör alltså isoleras från friska djur.

Vid avel bör endast testade djur användas, och dessa skall ha testats inom rimlig tid för parningen - så att de är garanterat friska från sjukdomen.

Man bör inte släppa sin katt bland andra katter innan dess deär testade för FIV och fått ett godkänt resultat.

Hur bör man gå till väga för att försäkra sig om friska katter?

Hos veterinär kan man få hjälp att testa sin katt för FeLV och FIV, genom snabbtest eller att provet skickas vidare för analys.
Katten behöver lämna lite blod för ett blodprov (vilket man alltså gör hos veterinären, absolut inte själv). När blodprovet är analyserat så kan man få reda på ifall katten är frisk eller inte.

Källor:
Burmaklubben "FIV & FeLV" http://www.burmaklubben.com/felvfiv.htm
Agria "Fiv och FeLv - allvarliga kattsjukdomar" http://www.agria.se/katt/artikel/fiv-och-felv---allvarliga-kattsjukdomar

Annons:
[Kavring]
2013-10-09 10:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Vart hittar du lymfknutorna på din katt?

Det är faktiskt inte helt lätt att veta. De sitter på samma ställen av kattkroppen som på en hund faktiskt. Så om du känner till vart lymfknutorna är någonstans på en hund, så vet du vart de sitter på en katt också!

Såhär ser det ut på en hund: [Härifrån fick jag bilden: http://www.vetnext.com/search.php?s=aandoening&id=73056973349%20244]

Upp till toppen
Annons: