Annons:
Etiketterintervjuporträtt
Läst 10984 ggr
[Kavring]
9/4/13, 7:32 PM

Intervju: Cecille from Roma’s Choice med M Dickson

Det finns många fina raskatter i Sverige, och här är en av dem: GIC Cecille from Roma’s Choice, ett brittiskt korthår. Cecille är född i Holland 2008-02-17. Hon har valts ut noga och med omsorg av sin ägare Maud Dickson (Pirot Cattery), läs mer om Cecille i den här intervjun.

Vilket katteri kommer Cecille ifrån, vilka är hennes föräldrar och är dessa meriterade?
Cecille kommer ifrån Roma’s Choice, som framgår av hennes fulla namn. PirotCattery.se/Cecille
Här är förfäderna:
PirotCattery.se/Ped_Cecille
Titlar finns oftast inte med i mina bildstammar (se länken här ovan), de imponerar inte på mig, visar bara att ägaren har pengar och tålamod att ställa ut många gånger.

Vilken färg och teckning har hon, har hon några kännetecken som särskiljer henne ifrån andra?
Cecilles färg kallas lilamaskad och hon är min snyggaste katt om man ser till den standard som används på utställningarna och som man avlar med sikte emot. Kod för färgen är BRI c 33, där de första tre bokstäverna betecknar rasen Brittiskt korthår, ”c” står för lila och 33 för maskad. Hennes främsta egenskap är formen på huvudet, kroppen, benen med andra ord ”typ”.

Hur skulle du säga att Cecilles personlighet är?
Cecille är en lugn, snäll, trygg katt och de flesta av hennes barn blir likadana.

Finns det någonting som är speciellt för just henne?
Nej, det finns inget utmärkande i hennes karaktär, men däremot i hennes utseende. Hon har ett av de bästa huvudena i Skandinavien. Även en del domare tycker så, hon är Grand International Champion.

**Varför valde du henne till din uppfödning, och hur fann du det katteri som Cecille kommer ifrån?
**Cecille är min import från Holland. Jag gjorde ”research” på Internet i flera år innan jag bestämde mig för henne. Letade efter bilder på förfäder för att kunna gissa mig till om hur hennes gener skulle påverka i framtiden. Typ och uttryck var det primära. När man skapar bildstammar så lär man sig mycket på vägen, man kan hitta resultat av hälsotester, kommentarer från andra, bilder på släkt etc. men man har ganska ofullständig information om temperament. Jag hade dock mailutbyte med flera som rekommenderade linjen.

® Pirot Cattery/Maud Dickson

**Vad är det för anlag som Cecille har som du särskilt är ute efter som uppfödare?
**Egentligen när jag letar avelsmaterial är sundhet inklusive temperament och fertilitet det viktigaste. Men det går sällan att kolla, så då ligger typ överst på min lista. De flesta standards vill också poängtera typ mest, även om det finns domare som glömmer bort det i bedömningen. Av 100 poäng brukar typ, dvs form på huvud och kropp, benstomme och porportioner, vara 50 poäng.

Hur skulle du säga att din katt är på utställningar, är hon avslappnad eller stressad t.ex.?
Cecille klarar utställningar bra, men ytterst få katter (Pepe är ett av undantagen) trivs på utställningar och kan slappna av helt. Mest har de tråkigt. Om de blir för nervösa, så tar man inte med dem.
Cecilles utställningsframgångar och antal utställningar framgår av tabellen på hennes sida PirotCattery.se/Cecille .

Finns det några tips för nybörjare som du skulle vilja dela med dig av inför utställningar?
Våga fråga. Nybörjare har en väldigt blandad bild av hur villiga vi lite mer erfarna är på att hjälpa till. Vi är inte spåtanter, BE om hjälp. En del tycker att man lägger sig i för mycket, så det känns ibland som om hur man än vänder sig…
Och se till att katten är ren och fin när den ställs ut, nybadad, nyklippta klor (ingår i reglerna dessutom) och gärna med toppade öron, om det är ett brittiskt korthår.
Se till att KATTEN syns i buren mot burskynket, inte i första hand dina färdigheter som sömmerska eller originalitet på att hitta mönstrade tyger.

Vilket ”utställningsögonblick” har fäst sig särskilt i ditt minne?
Det är väl alltid kul när en katt tar en hög titel, som Grand Int Champ. Jag hade dessutom tre katter samtidigt som blev Grand den helgen och denna titel fanns inte förr, så det var mina första. Nomineringar, dvs platser i finalen, är alltid kul också. Syfter är alltid att få BIS (Best In Show), men det har Cecille inte fått.

Finns det något sämre utställningsminne som du vill dela med dig av?
Det finns ju domare som bara letar efter fel och inte ser helheten, ställde ut ett barn till Cecille, som var extremt fin och välutvecklad med ett litet fel och domaren dömde ner katten. Det kan ta 5-10 år att få fram en så fin katt. Då blir man lite ledsen.

Hur blev du kattintresserad?
Jag växte upp med katt, hade sikte på att skaffa en sällskapskatt som vuxen. Jag fick min första, en siames, som en present av min då blivande make, för att jag var sjukskriven och ledsen. Drog mig dock för att binda mig, då resor (att fly från vardagen) var mitt största intresse. Hela mitt liv förändrades, hela mitt livsintresse vändes och så har det alltid varit sedan dess. Jag lever helt för mina katter även om jag har haft många andra hobbies parallellt.

Varför har du främst fastnat för brittiskt korthår?
Det var inte jag, utan maken. Jag tyckte de var fula. Men en katt till, efter att vi köpt siamesen, ville jag inte säga nej till. Sedan upptäckte jag en tom nisch med utrymme för att bli uppfödare inom rasen. Slutligen blev jag nog den mest ledande uppfödaren inom Skandinavien, men avelsarbete är något man gör gemensamt, så jag ska inte ta åt mig hela äran ensam. En fullständig historik finns att läsa här PirotCattery.se/Cathistory. Ehum, den finns nog bara "in English". Men jag har gjort en till Brittsällskapet också.

Vad tycker du om att brittiskt långhår än så länge inte är godkänd inom Sverak?
Jag jobbar inte aktivt för dem, men tycker att de är jättefina, många är sundare än perser och de får gärna bli godkända för mig. Om jag får långhårigt utfall i mina kullar säljer jag dem för fullt pris.  De är inte andrahandssortering hos mig!

Hur tycker du att synen på katt (i samhället) har förändrats över åren?
Det har blivit bättre. Även huskatter kostar mer än 25 öre, faktiskt upp till några tusen och många av dem vaccineras och tas bra om hand. Men hälften springer fortfarande ute bland bilar. Det är inte acceptabelt. Medellivslängden i biltäta områden är under 2 år.

**Hur länge tror du att du kommer vara aktiv uppfödare, är det något du aldrig kommer att sluta med?
**Så länge jag kan av praktiska skäl. Jag var intensiv i 25 år och medverkade till att bygga upp denna ras. Sedan blev jag ”fed up” och var inte aktiv på 12 år. Det var ingen rolig tid i mitt liv, mådde väldigt dåligt trots att jag hade katter i mitt hem, men det räckte inte. Så nu har jag startat om. Det finns en social del i kattsvängen, som är viktig för mig. Cecille var mitt andra inköp i andra omgången. Och nu vet jag lite vad jag håller på med och har avelsdjur från fem olika länder.
Jag håller även kurser i kattgenetik och har skapat ett eget läromedel till det.
Idag fokuserar jag på maskade britter och mitt senaste inköp från Slovakien, Bell Arden Uriel, har fantastiska blå ögon, helt unika i Skandinavien, PirotCattery.se/Uriel

Vi har många fina brittiskt korthår i Sverige idag och många fina uppfödare. Det är en stor ras nu. Men vi ligger dåligt till i medeltal i Europa när det gäller typ. Kanske sämre än på 90-talet, då jag slutade. Här finns det mycket för nya uppfödare att arbeta med och jag önskar alla stort lycka till. Det gäller att ha bra förebilder på näthinnan, baserade på vår standard, att sikta emot och inte kompisens katt i första hand. Nybörjare som tycker en massa kan fördärva mycket. En hunduppfödare sa en gång att vi har varje generation som vi föder upp till låns. Vi SKA ha respekt för vad som skett före oss och vi HAR ansvar framåt. Inom uppfödning kan man INTE köra sitt eget race helt och hållet.

® M Dickson

Vem står bakom Pirot Cattery?
Namn: Maud Dickson
Intressen: Katt, alltid, nu även körsång,
data, sedan länge, förr bordtennis, foto etc.Katteri: Pirot Cattery. "Breeding High Quality
British Shorthairs since 1970", som idag har
fokus på maskade britter. Jag har även
kattpensionat och håller genetikkurser,
gärna andra föreläsningar inom katt.
Mål som uppfödare: Sunda raskatter med
 utmärkande typ, så att alla, även den oinvigde,
 lätt kan se vilken ras det är.
Du hittar katteriet & pensionatet: Torslanda nära Göteborg.
Webbsida: PirotCattery.se
Katter hemma: Honorna Lilla Blå, Cecille, Ivy,
Cappuccino & siamesen Missy,
samt hanarna Pepe & Uriel.
Alla är fertila i dagsläget, hanarna tar emot vissa honor.

Annons:
[Skörbjugg]
9/5/13, 7:27 AM
#1

Superkul med en intervju! Mycket rolig att läsa och intressant!

[Kavring]
9/10/13, 7:44 AM
#2

Tack! Vad kul att du gillar den, jag och Maud hade mycket kontakt över e-post för att få till denna intervju. Så jag hoppas att folk tycker den är intressant. :)

beckman
9/14/13, 11:27 AM
#3

Riktigt intressant läsning! Det är kul att få veta mer om hur en så etablerad uppfödare tänker. Superbra att du fick till den här intervjun som sagt!

[Kavring]
9/14/13, 11:44 AM
#4

#3 Tack beckman! Det är kul att du tycker om den! 😃

[Mustangcab]
1/4/14, 8:23 PM
#5

Här lägger jag in länken om "Nallebjörnen" då det är Maud Dickson som skrivit denna.

http://www.brittsallskapet.se/artikel_historik

[Kavring]
1/6/14, 9:34 AM
#6

Vad bra :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: